Krkonošská kauza: Soud zprostil obžaloby všech devět obžalovaných

17. listopad 2021 08:59

Krajský soud v Hradci Králové rozhodl v kauze dotačního podvodu a poškození přírody v Krkonoších, tzv. krkonošské kauze. Obžaloby zprostil všech devět obžalovaných. Rozhodnutí senátu zatím není pravomocné. Proč takto senát rozhodl, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová, která soudní líčení sledovala.

Čtěte také

Předseda senátu Petr Mráka okomentoval rozhodnutí tak, že skutky popisované v obžalobě v podstatě nejsou trestnými činy. Státní zástupce Jiří Viesner původně požadoval pro některé obžalované až dvanáctileté tresty. Na místě se proti rozsudku on sám neodvolal, prý se rozhodne až po podrobném prostudování závěru soudu.

Podle závěru soudu nikdo z obžalovaných nezneužil pozici úřední osoby, nepoškodil životní prostředí a ani neohrozil dotační finance. Právě toto jim žaloba kladla hlavně za vinu.

Čeho konkrétně se krkonošská kauza týkala?

Krkonošská kauza trvala tři roky, žaloba byla rozdělena do dvou částí. V té první státní zástupce část obžalovaných vinil z poškození a ohrožení životního prostředí, kdy těžká technika v roce 2016 jezdila kvůli skladování zeminy do ochranného pásma pitné vody v okolí Horní Úpy.

Čtěte také

Ve druhé části měl potom starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek se svými podřízenými a některými pracovníky Správy Krkonošského národního parku, společně s jednatelem společnosti Mega Plus Petrem Hynkem vytvořit dotační podvod.

Podle žalobce měli úmyslně uvádět nepravdivé údaje a to proto, aby mohl projekt Herní krajina Pecka získat neoprávněnou dotaci a to za téměř 33 milionů korun. Město ale nakonec žádost o dotaci kvůli obvinění ani nepodalo.

Jaký trest obžalovaným původně hrozil a jak reagovali na rozhodnutí soudu?

Některým obžalovaným opravdu hrozil až dvanáctiletý trest odnětí svobody. A s výsledkem dnešního soudního líčení, alespoň podle jejich advokátů, spokojeni jsou. Ale s novináři se po skončení líčení odmítli bavit.

Mezi nimi i hlavní aktéři kauzy, bývalý ředitel Správy Krkonošského národního parku Jan Hřebačka i starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. Nicméně Tomáškova právní zástupkyně řekla, že od samého počátku její klient tvrdil, že jednal v mezích zákona a jakoukoliv vinu neustále odmítal.

Spustit audio

Související