Krkonoše ožívají turismem. Lidé přijíždí hlavně o víkendech, léto je už obsazeno zhruba z poloviny

13. červen 2021 09:37

Turisté se začínají do našich nejvyšších hor vracet. V současné době je zájem především o víkendové pobyty. V provozu už je velká část wellness, sportovních aktivit a také půjčoven. Hlavně o elektrokola je velký zájem. Jejich provozovatelé doporučují lidem rezervaci na konkrétní termín. 

Čtěte také

„Půjčili jsme si elektrokola a jedeme na výlet. Máme před sebou nějakých 45 kilometrů, takže to bude jen tak vyhlídkově," Jana s Michalem právě nasedají na zapůjčená elektrokola a vyráží do terénu.
„Včera jsem byli na túře u pramene Labe, dnes se projedeme v okolí a zítra asi půjdeme do bazénu."

Zvolili si červnový pobyt kvůli tomu, že v Krkonoších je zatím málo turistů.
„Nemusíme moc takový ty návaly lidí, takže takto je to pro nás určitě lepší."

Turistika se v našich nejvyšších horách začíná znovu pomalu rozjíždět.
„Všední dny jsou zhruba na 10 až 15 procentech obsazenosti, ale o víkendech se pohybujeme už skoro na 70 procentech," potvrzuje manažerka jednoho z hotelů ve Špindlerově Mlýně Jitka Hronešová.

Čtěte také

Podle ní spousta lidí čekala, až budou otevřeny všechny služby.
„Návštěvníky láká hlavně to, že už konečně můžeme nabízet všechny naše služby komplexně. To znamená, že jsou otevřeny bazény, sauny a sportoviště. restaurace už také fungují na plné obrátky. Jsou tam samozřejmě mírná omezení související s protiepidemickými opatřeními."

„A to také rozpohybovalo rezervace pobytů přes nadcházející letní prázdniny."

Turisté vyhledávají sportovní aktivity. Většina agentur a půjčoven už je také v provozu. Lidé přichází zejména o víkendech.

„V tucho chvíli jsme právě přivezli čtyřkolku ze servisu. Je to jedna z našich aktivit, kdy jezdíme s klienty výlety v Podkrkonoší. Je to zhruba 60 kilometrů," říká Tomáš Pražan ze sportovní agentury, který právě sundává čtyřkolku z vozíku.

Čtěte také

Potvrzuje, že v těchto dnech je největší zájem o půjčování elektrokol, další aktivity se postupně rozjíždí.
„Máme dále v provozu adventure park, kde je v provozu obří houpačka a spousta dalších aktivit."

Zatímco v předchozích sezónách přijížděli turisté do hor ve velkém už koncem června, letos to zřejmě bude jinak.
„Hlavní boom bude opravdu až o prázdninách. A to asi až druhý červencový týden, protože naše zkušenost je taková, že rodiče teď neberou děti ze školy. Dříve se stávalo, že i v červnu tady byly celé rodiny s dětmi. Ale protože děti nechodily do školy, tak teď přijíždí opravdu jen na víkend. Přes týden jsou tady většinou důchodci."

Cizinci se na letní dovolenou v našich nejvyšších horách podle hoteliérů zatím nechystají.
„Autobusová turistika prakticky celý červenec stojí a odříká se. Ale jsme pořád v takovém optimistickém očekávání, že září už bude lepší," dodává Jitka Hronešová.

Spustit audio

Související