Krize v lázeňství nekončí. Obavy z koronaviru vystřídala válka na Ukrajině

11. březen 2022 15:00

Po dvou letech s covidem dopadá na lázeňské hotely další krize. Kvůli válce na Ukrajině totiž zahraniční hosté ruší pobyty. Postupně se k nim přidávají i čeští klienti. V dubnu tak některé hotely budou mít znovu prázdné pokoje.

Místo návratu zahraničních hostů rušení rezervací. Tak to teď vypadá na většině recepcí lázeňských hotelů. Ty po dvou letech omezení kvůli koronavirové pandemii doufali v návrat zahraničních turistů z východní Evropy. Ti ale do západočeského trojúhelníku kvůli válce na Ukrajině nepřijedou. Pobyty teď ale kromě nich ruší i němečtí nebo čeští hosté.

Čtěte také

„Doposud, jelikož to stát podporoval, poměrně velkou část tvořila česká klientela. Ten zbytek byla klientela německá. Většinou šlo o Rusy žijící v Německu. Česká klientela přestane jezdit koncem března a od dubna nevíme, kdo přijede. Protože „ruští“ Němci se sem bojí jezdit,“ říká ředitel karlovarského hotelu Windsor Jiří Teterja.

V obdobné situaci je teď většina lázeňských hotelů v Karlových Varech, například i hotel Čajkovskij. „Momentálně do konce března máme hotel obsazený ze 70 % a pak to jde strmě dolů, až úplně na nulu,” potvrzuje ředitel hotelu a předseda krajské Asociace hotelů a restaurací Jan Kronika.

Pobyty neruší jen zahraniční hosté, ale i ti tuzemští

„Paradoxně bohužel se odhlašuje i česká klientela, která nechce moc cestovat, protože všechno zdražuje. Nikdo neví, kam až to půjde. Takže i Češi sedí doma a vyčkávají co bude,” domnívá se Kronika.

Poslední dva roky, které ovlivnila koronavirová pandemie, byly pro lázně a cestovní ruch téměř likvidační. Provozovatelé proto s nadějí doufali, že letošní sezona bude podobná těm před covidem.

Čtěte také

„My jsme si mysleli, že skončí covid, že se trochu nadechneme a že sem dokonce konečně přijedou i jiní klienti na základě vstupu do UNESCO. Počítali jsme s tím, že sem zavítají lidé z celého světa. Ale bohužel válka na Ukrajině je tak velký konflikt, že jde o globální problém. Cestovní ruch bude hodně trpět,” uzavírá smutně Jan Kronika.

Lázeňské pobyty podpoří finančně Karlovarský kraj. Ten na konci února vyčlenil 10 milionů korun pro lázeňská zařízení. Ke každému voucheru by měli provozovatelé od kraje získat 1000 korun. Jestli bude taková podpora na udržení provozu lázeňských hotelů stačit, není v současné době vůbec jasné.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík
Spustit audio

Související