Kriminalistům se podařilo vypátrat pachatele, kteří vykrádali chaty na Karlovarsku a Sokolovsku

15. březen 2019 08:30

Policie vypátrala pachatele, kteří mají na svědomí sérií vykradených chat na Karlovarsku a Sokolovsku. Dohromady se vloupali téměř do tří desítek chat.

Devětadvacetiletý muž z Karlovarska se během pouhých čtyř březnových dnů vloupal do nejméně dvanácti chatek v zahrádkářské kolonii v Ostrově. Dostával se do nich rozbitím například dveří nebo oken. Pak chatu prohledal a ukradl různé oblečení, hodinky nebo tašky s osobními věcmi. V několika případech se do chat jen vloupal a po prohledání z nich nic neukradl. Jednou ho dokonce vyrušil majitel vedlejší chatky, ale pachatel se dal na útěk. Policie ho nakonec dopadla.

Celkem způsobil škodu, která přesahuje 10 tisíc korun. Podle policejní mluvčí Zuzany Týřové je teď muž ve vazbě, protože se krádeží dopustil i přesto, že už byl za krádež odsouzen Okresním soudem v Plzni. V případě prokázání viny mu tak hrozí až tříleté vězení.

Další pachatel vykrádal chaty na Sokolovsku

Šlo o 43letého muže ze Sokolova. Ten se měl od loňského listopadu do letošního března vloupat nejméně do patnácti rekreačních chat na Sokolovsku. Konkrétně to bylo v obcích Oloví, Novina, Dolní Rychnov, Vítkov, Těšovice a Dolní Nivy.

Do chat se vloupával násilím a kradl z nich různé předměty, jako například potraviny, alkohol, oblečení nebo elektroniku. Nakonec ho policie s psovodem dopadla v jedné z chatek v obci Boučí. Tento pachatel způsobil celkovou škodu, která přesáhla 87 tisíc korun. I jemu hrozí až tříleté vězení.

Jak snížit riziko vloupání?

Majitelé chat můžou riziko vykradení výrazně snížit především kvalitním zabezpečením pomocí mechanických zábranných a zámkových systémů v kombinaci i s elektronickou ochranou. Policie také doporučuje mobilní aplikaci s názvem „Zabezpečte se“, kde najdete mnoho rad a doporučení, jak svůj majetek zabezpečit.

Podle karlovarské policejní mluvčí Zuzany Týřové bude policie také pokračovat v regionu v přednáškách na toto téma a provádět i preventivní kontroly v chatových oblastech.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , KŘP Karlovarského kraje
Spustit audio