Kriminalisté vyšetřují únik ropných látek v Železné Rudě

30. září 2022 14:21, aktualizováno

V Železné Rudě se v posledních dnech opakovaně dostaly ropné látky z kanalizace do čistírny odpadních vod. Ta je sice z drtivé většiny zachytila, kvůli velkému množství ale hrozil jejich další únik i do řeky Řezné, která pokračuje do Německa. Zasahovat tam museli opakovaně hasiči.

Ropné látky se dostaly do celého systému čistírny odpadních vod v Železné Rudě. Únik byl zaznamenán 14. září. „Teklo to sem týden v kuse. Přivalilo se to vždy s velkou vodou,“ sdělil správce čistírny odpadních vod v Železné Rudě František Erzigoj. Než se kanály zcela vyčistí, potrvá to ještě nějakou dobu. Nainstalovány byly zábrany a absorbenty, kde se zachytávají poslední zbytky oleje.

Únik látek zaměstnával několik dní i hasiče

„Snažili jsme se zajistit, aby ropné produkty dále nepokračovaly ve vodním toku do Německa,“ řekl velitel tamní stanice Patrik Soukup. Na čističce odpadních vod proto byly instalovány sorpční hady a rohože. Na vodním toku zase hasiči zavedli norné stěny, které zachytávaly ropné produkty. Norné stěny preventivně instalovali i hasiči na německé straně.

Správce čistírny František Erzigoj

Po dobu 12 dnů hasiči stále kontrolovali tok Řezná, zda tam nedochází k dalšímu úniku. Město bude nyní muset provést dekontaminaci kanalizačního potrubí a čistírny kanalizačních vod. Příčina úniku zatím není jasná. „Pravděpodobně někdo lil olej nebo ropné produkty do kanalizace,“ zmínil starosta Filip Smola. Ve městě je přitom sběrný dvůr, kam je možné ukládat i nebezpečné odpady. Případ nyní vyšetřuje policie.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio