Křenové víno jako prevenci žlučníkových kamenů doporučuje bylinkářka
Křen povzbuzuje trávení a proto se tradičně přidává k tučným jídlům. Využívá ho také lidová medicína, podle Ivany Tischlerové křen příznivě ovlivňuje právě žlučník.
Čtěte také
Jestliže chceme předcházet nebo léčit civilizační a chronická onemocnění, zpravidla se nevyhneme úpravě své stravy. V rámci prevence tvorby žlučníkových kamenů bylinkářka Ivana Tischlerová radí zařadit do jídelníčku křen: „Křen zajistí, že ani tučnější jídlo žlučník nepodráždí. Například takové ovarové vepřové koleno s křenem může prospět i žlučníkářům, obsahuje želatinu, která udělá dobře jejich pohybovému aparátu.“
Bylinkářka nabízí také recept na křenové víno: „Vezmeme zavařovací sklenici, nastrouháme křen a napěchujeme ho do poloviny zavařovačky. Zalijeme kvalitním červeným vínem a necháme stát 10 dní. Potom přecedíme a užíváme 1 polévkovou lžíci 3x denně. Uchováváme v lednici. Z mého pohledu je to nejlepší kůra pro předcházení i léčbu žlučníkových kamenů.“
Koření pro dobré trávení
Čtěte také
Kmín, fenykl, rozmarýn, tymián, saturejka, estragon, to je koření, které tradičně slouží k usnadnění trávení. „Z těchto úžasných rostlin si můžeme také vařit čaj, ale úplně postačí přidávat je v hojné míře při vaření do pokrmů. Všechny povzbuzují funkci jater a žlučníku, zamezují nadýmání a zlepšují i trávení tuků,“ říká Ivana Tischlerová.
Při žlučníkové kolice už není dobré spoléhat na bylinky. „Ve chvíli akutního záchvatu klienty odkazuji na lékaře. Bylinkami má smysl řešit chronický stav, když vědí, že tento problém mají.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.