Krémová, křupavá, sladká i slaná. Polenta vás zasytí a taky zahřeje

3. říjen 2025

Polenta je u nás méně známou přílohou, kterou zvládnete levou zadní. Připravuje se z kukuřičné krupice nebo hrubě mleté kukuřičné mouky. 

Můžete ji dochutit máslem, sýrem, bylinkami případně česnekem. Pokud ji nechcete konzumovat jako hustou a vydatnou kaši, stačí ji nechat ve formě hřbetu ztuhnout, potom ji krájet na plátky, opékat nebo zapékat.

Základní recept je jednoduchý: na 250 g kukuřičné mouky potřebujete 1 litr vody nebo vývaru a 1 lžíci másla. Vařit se musí za stálého míchání alespoň půl hodiny, potom už jen dosolíte, případně přidáte nastrouhaný sýr. Skvěle se hodí parmezán a zajímavou chuť dodá rozmarýn nebo tymián, případně sušená rajčata a olivy.

V minulosti byla polenta považována za pokrm pro chudé. Je velmi oblíbená v Itálii, kde si ji rádi dopřávají zejména v chladnější části roku. Polentu můžete vyzkoušet také ve sladké verzi s medem a ovocem. Je přirozeně bezlepková a je skvělým zdrojem energie. 

Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.