Krematorium v Karlových Varech obnovilo provoz. Oprava vyšla na zhruba 400 tisíc korun

17. březen 2021 10:45

Jediné krematorium v Karlovarském kraji je opět v provozu. Technikům se po více než týdnu podařilo opravit závadu na spalovací peci. Informaci potvrdila provozovatelka krematoria Irena Fořtová.

„Závadu se podařilo opravit, kremace opět běží od pondělí,“ řekla Fořtová. Kremační pec přestala fungovat na začátku března. Během této doby muselo být k žehu do ostatních krajů převezeno téměř dvě stě zesnulých.

Technici opravovali vyzdívku pece a také podlahu. Oprava vyšla na zhruba 400 tisíc korun. Část nákladů nebude muset radnice platit, protože je odborná firma započítá do předběžné údržby „Některé věci nám firma zaplatí a jak uhradíme zbylou částku, se budeme domlouvat s pronajímatelem. Teď pec pojede v režimu, jaký byl nastaven,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer-Ferklová (ANO).

Spalovací pec byla od začátku roku vytížená, karlovarské krematorium jede již několik měsíců na hraně svých kapacit. Zatímco před epidemií koronaviru v něm bylo okolo 200 žehů měsíčně, v poslední době jich byl dvojnásobný počet.

Pec zvládne za den nejvýše 17 žehů. Kvůli náporu na krematorium vedení Karlovarského kraje pronajalo mobilní chladicí jednotku, jejímž prostřednictvím se ostatky převážejí do krematoria v jiném regionu. Chladicí jednotka byla ke krematoriu přistavena na konci února, karlovarský magistrát jej nechal oplotit.

Kvůli závadě na peci jediného krematoria v kraji se počet převozů zesnulých musel zvýšit. Pomoc nabídla krematoria v Ústí nad Labem a Liberci.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související