Kratom skrývá řadu nebezpečí i možnou naději. Někdy působí jako kokain, jindy jako morfin

27. únor 2023

Ve své domovině v jihovýchodní Asii je tropický strom kratom známý díky tradičnímu lidovému léčitelství. Čerstvé listy se žvýkaly jako prevence zácpy, ty sušené našly uplatnění například při léčbě střevních infekcí, při tlumení bolesti nebo kašle. V posledních letech získává kratom na popularitě i u nás. Mimo jiné jako běžně prodejná módní rekreační droga.

Laboratorní analýzy kratomu ukázaly, že rostlina obsahuje několik desítek látek patřících mezi alkaloidy. Účinek kratomu na člověka silně závisí na podaném množství. Nižší dávka vzbuzuje stimulační čili povzbuzující účinek, který se někdy také označuje jako „cocaine-like“, tedy podobný kokainu. Vyšší dávka pak napodobuje účinek opioidů a označuje se jako „morphine-like“, tedy podobný morfinu.

Lidé, kteří vyzkoušeli kratom, uvádějí, že zpočátku pociťovali zvýšenou pozornost a výkonnost, větší družnost a společenskost i vyšší sexuální touhu. Může se dostavit také pocit euforie. Při vyšších dávkách pak dojde ke zklidnění, ale může se objevit také pocení nebo pocit nevolnosti.

Čtěte také

Americká klinika Mayo uvádí, že k nežádoucím účinkům kratomu patří ubývání na váze, pocit suchosti v ústech, zácpa, zimnice, pocity nevolnosti a zvracení, bolesti svalů a poškození jater. Z hlediska nervového systému může užívání kratomu vést k závratím, ospalosti, halucinacím, bludům, depresím, poruchám dýchání až komatu nebo dokonce ke smrti.

Existuje dostatek důkazů o tom, že kratom může při pravidelném užívání vyvolávat závislost. Detaily si poslechněte. Dozvíte se také, že vzhledem k vlastnostem kratomu lékaři zkoumají možnosti jeho využití v medicíně. Jaký léčebný potenciál kratom má? I to se od nás dozvíte.

Spustit audio

Související