Kraslice se na deset minut ocitly bez starosty. Dočasně ho odvolalo mimořádné zasedání

25. leden 2023 10:15

V Kraslicích na Sokolovsku se v úterý odehrálo mimořádné zasedání městského zastupitelstva. Jeho členové se sešli, aby hlasovali o změnách v městské radě. Personální složení radních se tak odehrálo necelé čtyři měsíce po komunálních volbách.

První letošní zasedání zastupitelů si na radnici nenechaly ujít desítky lidí. Někteří z nich na zasedání zastupitelů ještě ani nebyli. „Jsem poprvé. Trošku znám nějaké pozadí, vím, proč k tomu došlo,“ říká pan Jirka. Reaguje na to, že se koaliční zastupitelé rozhodli vyměnit dva členy městské rady.  Ve chvíli kdy od komunálních voleb neuplynula dlouhá době.

„Po těch třech měsících jsme se lépe poznali. Neznali jsme se mezi sebou, neveděli jsme, jak kdo pracuje. Jsme názoru, že minimálně mezi starostou a místostarostou by ta synergie probíhat měla,“ vysvětluje důvod koaličního rozhodnutí starosta Jan Šimek z hnutí Naše Kraslice.

Podle něj by změna na radnici měla více respektovat výsledky voleb. Reaguje také na neshody v radě v uplynulých týdnech. A právě k tomu měli někteří z přihlížejících výhrady. Podle části z nich je rychlá výměna dvou radních předčasná a zbytečná.

Vládnoucí koalice ale následně hlasováním svůj záměr prosadila a nové vedení města teď bude zasedat v upravené sestavě. „V nové radě jsem zůstal já jako starosta, Filip Beneš je nový místostarosta. Na radě zůstala paní Jiřina Junková, dovolili jsme i absolutní vítězku voleb Alenu Boháčovou a lídryni druhého hnutí ve volbách paní Alexandru Müllerovou,“ řekl Šimek.

Při hlasování dochází ke kuriozitě. Zastupitelé totiž nejprve odvolali celou městskou radu a pak hlasovali o jejím novém složení. Přibližně na deset minut proto město oficiálně nemělo starostu, který je samozřejmě i radním. „Za čtyři měsíce v politice jsem byl dvakrát zvolen starostou, kdo to může říct,“ vtipkuje starosta.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio