Kraslice připravené na výstavu teď rozdává lidem pro radost

Zdobením kraslic se Lenka Vališová začala zabývat před několika lety, chtěla to prostě zkusit. Před letošními Velikonocemi jich namalovala 450. Protikoronavirová opatření plány změnila, tak paní Lenka kraslice rozdává. A s nimi i velikonoční radost. Požádali jsme ji o několik tipů na jejich dekoraci.

Na své první malované vajíčko si malérečka z Černošína dobře vzpomíná. Mělo sedm teček v kytičce, pro štěstí. Hned na začátku Lenka Vališová zjistila, že barvy na vajíčka často dělají skvrny, a tak se rozhodla pro úplně jiné barvy.

Zašla do drogerie a koupila obyčejnou sprejovou barvu. Tou nyní stříká většinu vajíček, rovnou získají i lesk. Když jsou vajíčka pořádně suchá, začne zdobení, nejlépe horkým barevným včelím voskem. Ten Lenka Vališová nahrazuje voskovými pastelkami.

Co si připravit?

Hlavně vyfouknutá vajíčka a nemusí být jen slepičí. Mohou být třeba kachní, holubí… Jen ta malá jsou o větší trpělivosti, špatně se mezi prsty drží, proto je lepší zdobit vajíčka větší. Pak to chce jakýkoliv zdroj plamene, paní Vališová si z plechovky od sušenek udělala mini kamínka. Z boků vyřízla otvory, do nich dala čajové svíčky a hotovo, horní plocha je horká a rozehřívá plechové kalíšky s voskovkami. Kalíšky původně měly jako náplň čajové svíčky, jen změnily funkci. Do dřevěné tužky nebo pastelky zapíchnete špendlík. Ideální je mít více tužek, do kterých dáte špendlíky s různě velkou hlavičkou. Tak můžete vytvářet malbu jak tenkým tahem, tak i silnějším.

Fantazii se meze nekladou

Nejčastěji se malují slepičí vajíčka, ale kraslice lze udělat i z vajec kachních, husích, holubích či křepelčích. Kdo má možnost získat pštrosí, bude mít raritu. Nejvíce se malují jarní motivy, kvítky a různé ornamenty. Pokud chcete mít originální kraslici, můžete zkusit i něco jiného, třeba sluníčko nebo lístky. Podkladové barvy mohou být klasické, ale můžete stejně jako Lenka Vališová použít různé spreje. V konečné fázi můžete barvené vajíčko zafixovat čirým lakem.

Kraslice jinou metodou

Nechcete malovaná vajíčka? Zkuste tedy například ubrouskovou techniku, kdy si vystřihnete hezký motiv z ubrousku. Necháte si jen tu nejvrchnější část. Pak na vajíčko nanesete obrázek a potřete průhledným lepidlem. Lepidlo se prosákne na skořápku a obrázek připevní, ale musíte vše s velkou opatrností uhladit, aby se obrázek nepotrhal.

Čtěte také

Oblíbená je také metoda obtisků lístečků, kvítků nebo trávy. Vajíčko dáte do silonové ponožky a přitisknete na vajíčko třeba lístek. Silonka jej přimáčkne ke skořápce, takto vše ponoříte do připravené barvy. Po době působení vajíčko vyndáte, necháte oschnout a pak silonku a lístek sundáte. Zůstane vám tam krásný otisk. Pozor, vajíčka neponoříte prázdná. Je lepší je namalovat a pak vyfouknout.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň