Královédvorská zoo slaví šedesátiny

5. květen 2006

Dne 9. 5. 2006 uplyne 60 let od otevření zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem pro veřejnost. Dnes je tato zoo světově nejproslulejší a nejuznávanější českou zoologickou zahradou.

Zoo vznikla těsně po 2. světové válce jako součást Vlastivědného muzea. V přilehlém parku bylo na ploše 6 hektarů postaveno několik klecí osazených liškou, jezevcem, kunou, spárkatou zvěří, ale i tropickými druhy ptáků. Pro veřejnost byla oficiálně otevřena 9. května 1946.

Zakladatelem zahrady a prvním správcem byl v letech 1946-1953 Josef Fabián, pod jehož vedením se zookoutek přeměnil na zajímavou zoo tehdejšího okresního města, kterou navštěvovali lidé z celého regionu. Svědčí o tom i skutečnost, že již v květnu 1947 se správa zahrady od muzea zcela osamostatnila. Zahrada se rozrůstala nejen počtem držených zvířat, ale i plochou.

Přelomem byla adaptace původního palmového skleníku v roce 1950 na první tropický pavilon, jehož obyvateli se stali papoušci, menší druhy opic (makaci, paviáni), a dokonce první královédvorský lev Rémus. Ve stejné době zoo získala i prvního velblouda, hnědého medvěda a lvíčata. Význam zahrady rostl, a proto byla 20. 11. 1951 na návrh tehdejšího správce zoo Josefa Fabiána přejmenována - stala se Východočeskou zoologickou zahradou.

Výrazný trend modernizace a rozmachu zahrady nastolil František Císařovský, který jako ředitel vedl zahradu v letech 1956-1964. V té době byly mimo jiné postaveny dva pavilony šelem, výběhy pro tři druhy medvědů, první československé terárium a pavilon pro prvního slona - indickou slonici Soňu. Vznikly také první výběhy kopytníků, kde byla zvířata od návštěvníků oddělena pouze příkopem. Plocha zahrady se přitom zvětšila na 18 hektarů. Zatímco v roce 1952 zoo vystavovala celkem 300 zvířat a ročně jí prošlo kolem 50 tisíc návštěvníků, v roce 1964 již držela téměř 1000 zvířat a její návštěvnost přesáhla dokonce dvě stě tisíc osob.

Významným mezníkem ve vývoji zahrady byla specializace na Afriku, kterou prosadil Ing. Josef Vágner, CSc., stojící v čele zoo v letech 1965-1983. Ing. Vágner zorganizoval v letech 1968-1976 devět expedic do různých oblastí Afriky, odkud bylo do Dvora Králové n. L. dovezeno na dva tisíce zvířat, která dala základ dodnes unikátním královédvorským chovům. Plocha zoo se zvětšila až na téměř 70 hektarů a začalo budování moderní zahrady včetně velkých volných výběhů s mnoha pavilony. Zahrada byla velmi zpopularizována a v tehdejším Československu ji znal prakticky každý a její věhlas přesáhl významně hranice státu. Přes stavební rozmach a realizaci mnoha investic se Ing. Vágnerovi výstavbu safari nepodařilo dokončit, a proto nebylo otevřeno pro veřejnost.

Ředitelem v letech 1984-1986 byl Ing. J. Svoboda, který se zasloužil o modernizaci expozic. Ploty a mříže postupně nahrazovalo sklo a započala výstavba řady montovaných staveb sloužících jako zimoviště i kuchyň pro zvěř a výstavba nového pavilonu pro nosorožce. To již Ing. Svobodu v jeho práci nahradili další ředitelé. Pokračovaly také práce i v části zvané Safari, které bylo pro veřejnost otevřeno tehdejším ředitelem MVDr. Pavlem Sukem 24. 5. 1989. Od té doby zahrada nabízí v době letní sezony mimo jiné i projížďku tzv. safaribusy mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky. Dr. Suk realizoval řadu investic včetně nových výběhů šelem.

I po roce 1990 pokračoval rozvoj zahrady. Nejprve však převzal funkci zřizovatele po zániku krajů stát - Okresní úřad v Trutnově. V letech 1990-96, kdy byl ředitelem Dr. Ivan Pojar byl postaven pavilon šelem a zoo zavedla akci "Adoptuj zvíře" jako první v ČR.

Od 1. 8. 1996 je ředitelkou zoo RNDr. Dana Holečková. Mezi nejvýznamnější stavby realizované od té doby patří pavilon Ptačí svět (1998), restaurace u Lemura včetně ostrova lemurů kata (1999), pavilon Vodní světy (2000), hotel Safari (2001) a pavilon hrošíků (2002). K 1. 1. 2003 předal okres zahradu Královéhradeckému kraji. Následně byly realizovány tyto nejvýznamnější akce - Pavilon lvů (2004), Pavilon okapi (2004), pavilon Africká savana (2004) a expozice surikat (2005). K šedesátému výročí zoo slavnostně otevře modernizovaný a rozšířený areál šelem.

Dnes patří královédvorská zahrada, používající vzhledem k nadnárodnímu významu a popularitě mezinárodně srozumitelný název Zoo Dvůr Králové, svou velikostí (72 ha) k největším v ČR. Počtem zvířat čítajícím přes 2400 jedinců ve 400 druzích pak zaujímá mezi patnácti českými zahradami přední místo (má nejvíce velkých savců). Z hlediska mezinárodního postavení se řadí mezi nejvýznamnější zahrady Evropy i světa, neboť její kolekce, zejména afrických zvířat, tvoří doslova genetickou banku těchto druhů mimo Afriku a má největší chovy řady druhů (žiraf, zeber, nosorožců, některých druhů antilop, psů hyenových) na světě.

Zoo je členem prestižních organizací - od počátku 90. let evropské a od roku 1997 i Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA a WAZA). Plní i významnou úlohu na poli ochrany zvířat v přírodě, neboť je zapojena do reintrodukčních programů, tj. vyváží zvířata zpět do volné přírody - například více než 100 buvolů kaferských a přes 20 antilop koňských našlo svůj nový domov v jihoafrických rezervacích a privátních farmách, podobně jako dvě samice přímorožce šavlorohého narozené ve Dvoře Králové dnes žijí v rezervaci v Tunisu, v místech, kde byly tyto pohledné severoafrické pouštní antilopy již před řadou let vyhubeny. Reintrodukován byl i pár antilop vraných do národního parku na hranicích JAR a Botswany. Zoo je zapojena také do 35 záchovných evropských programů (EEP) ohrožených druhů.

Oslavy kulatého výročí budou probíhat od 9. do 12. 5. V úterý 9. května bude od 12 hodin na podiu u ostrova lemurů autogramiáda fotografky a spisovatelky Zuzany Samkové, která představí novou knihu "Tygří princezna Nely". Jde o příběh mláděte tygra ussurijského, které odmítla matka a v loňském roce je úspěšně odchovali ošetřovatelé zoo. Spoluautorkou knihy je ředitelka zoo RNDr. Dana Holečková. Pouze 9. 5. bude možné koupit v zoo tuto knihu s mimořádnou slevou za 200,- Kč.

Oslavu 9. 5. zpestřily křtiny servalů - samečka pokřtila tisk. mluvčí ČEZ Š. Beránková jménem Albert, první samičku bývalý ředitel Zoo DK J. Svoboda jménem Alenka, další samičku jménem Georgina zastupitel Královéhradeckého kraje J. Vambera

Slavnostní program bude zahájen za účasti hejtmana Královéhradeckého kraje Ing. Pavla Bradíka ve stejný den ve 14 hodin u ostrova lemurů vystoupením soboru Carmina z Rychnova nad Kněžnou. Po té bude následovat otevření nových expozic šelem a výstavy "Historie zoologické zahrady".

Nově otevřený výběh tygrů ussurijských, kam byl vypuštěn samec Semjon a samice Euréka

Oslavy výročí budou pokračovat v pátek 12. 5. 2006 veřejnou nahrávkou pořadu Českého rozhlasu 2 - Praha "Radiodárek": Radiodárek je jeden z nejúspěšnějších pořadů celoplošné stanice Českého rozhlasu 2 - Praha. Jedná se o veřejnou nahrávku pořadu, který se vysílá vždy v neděli dopoledne a je věnován jednotlivci či skupině osob jako poděkování za jejich výjimečné snahy či práci. Pořad moderuje Petr Novotný, který zve do pořadu známé osobnosti.

Veřejná nahrávka pořadu Radiodárek věnovaného pracovníkům zoo k šedesátému výročí a ředitelce zoo k desetiletému působení ve funkci ředitele se uskuteční dne 12. 5. 2006 od 14.30 hod na podiu u Ostrova lemurů (v případě nepříznivého počasí v Galerii Pravěk očima Zdeňka Buriana). Hosty pořadu budou známé osobnosti, které se staly kmotry některých zvířat v zoo, a pracovníci zoo, např. fotograf Jan Saudek, zpěvák Wabi Daněk, zpěvačka Zuzana Navarová a další. Diváky budou pracovníci zoo a samozřejmě je srdečně zvaná i veřejnost. Pořad bude vysílán na stanici Český rozhlas 2 - Praha v neděli 28. 5. 2006 od 11.00 do 12.00 hod.

Oslav se zúčastní také zástupci českých, slovenských a polských zoologických zahrad, neboť v rámci výročí pořádá Zoo Dvůr Králové ve dnech 9. - 11. 5. "Setkání českých, slovenských a polských zoologických zahrad", spojené s odbornou konferencí v hotelu Safari.

autor: JMys
Spustit audio