Krajské nemocnice jsou připravené na nárůst covidových pacientů. Navyšujeme počty lůžek, říká mluvčí

26. říjen 2021 14:07, aktualizováno

V  nemocnicích zřizovaných Plzeňským krajem je hospitalizováno 12 covidových pacientů. Epidemiologická situace se zhoršuje, ale návštěvy v nemocnicích jsou zatím povoleny. Zájem o očkování je veliký. 

V Plzeňském kraji, stejně jako v dalších regionech v naší republice, přibývá nakažených koronavirem. Na zhoršující se epidemickou situaci reagují samozřejmě také nemocnice, které zřizuje Plzeňský kraj - v Klatovech, Domažlicích, Stodu a Rokycanech.

Očkovaní pacienti jsou na tom lépe

Podle Jiřího Kokošky se dle statistiky ze včerejšího odpoledne léčí v krajských nemocnicích 12 pacientů s covidem-19. „Jeden z nich je na jednotce intenzivní péče, ostatní jsou na standardních lůžkách, byť někteří s plicní podporou,“ doplnil. Čísla podle mluvčího nevypadají dramaticky oproti letošnímu jaru, kdy bylo s covidem v krajských nemocnicích hospitalizováno až 280 pacientů.

Mezi nemocnými hospitalizovanými jsou převážně neočkovaní pacienti. „Z 12 pacientů je 8 neočkovaných, 4 jsou očkovaní, ale vzhledem k jejich vyššímu věku a dalším onemocněním bylo pro ně očkování dobrým rozhodnutím, jinak by byl jejich stav zřejmě horší,“ uvedl Jiří Kokoška.

Krajské nemocnice jsou připravené na nárůst nemocných. „Postupně navyšujeme počty lůžek, a zatímco doteď jsme měli pro covidové pacienty vyčleněné jen některé pokoje, nyní má každá nemocnice vyhrazenou celou lůžkovou jednotku,“ upřesnil Kokoška.

Zájem o očkování je velký

„Co se týká zájmu o očkování, tak od té doby, co se zkrátila lhůta třetí očkovací dávky na šest měsíců od té první etapy, se zvýšila skupina oprávněných očkovanců. Na našich očkovacích místech, která máme v Domažlicích, Rokycanech, Klatovech, ve Stodě a Plané, naočkujeme stovky lidí denně,“ řekl mluvčí a dodal, že Stodské očkovací centrum se od listopadu stěhuje z prostor kulturního domu do centra sociálních služeb.

Kapacita v očkovacích centrech je podle něj dostatečná, ale pro urychlení administrativy je dobré se předem registrovat přes portál ministerstva zdravotnictví.

Návštěvy v nemocnicích mají zvláštní režim

Kvůli pandemii koronaviru stále platí zvláštní režim návštěv v nemocnicích. Návštěvy jsou omezené časově i počtem hostů a platí známé podmínky - ukončené očkování, nebo prodělané onemocnění v uplynulých 180 dnech, nebo platný negativní test. Od příštího pondělka jsou navíc testy z rozhodnutí vlády pro dospělé neočkované zpoplatněné a zkracuje se jejich platnost, u PCR na tři dny a u antigenních na 24 hodin. „Konkrétní podmínky návštěv a případné změny jsou vždy na webu dané nemocnice,“ uzavřel Jiří Kokoška.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio