Krajská knihovna představuje osudy letců ve službách britského Královského letectva

4. březen 2019 08:30

Výstava Letci Plzeňského a Karlovarského kraje v RAF za 2. světové války začíná dnes (4.3.) v Krajské knihovně Karlovy Vary. Autorem expozice je Daniel Švec z Mariánských Lázní.

„Měl jsem to obrovské štěstí, že jsem se jako velmi mladý mohl setkávat s panem generálem Františkem Fajtlem, generálem Františkem Peřinou a plukovníkem Lubomírem Úlehlou. S posledním jmenovaným jsem se potkal v Národním technickém muzeu, kde měl svou výstavu. Tak jsem se zastavil a začali jsme si povídat. Setkávali jsme se pak i později,“ popisuje Daniel Švec začátek své cesty k bádání o historii mužů ve službách britského Královského letectva.

Později začal pátrat po osudech vojáků z Plzeňského a Karlovarského kraje. „Byl to trochu oříšek, protože jejich osudům se nikdo nevěnoval. Rozhodl jsem se to změnit. Pocházím z Mariánských Lázní, a jen tam jsem našel tři. Bádám především v archivech, ale měl jsem to štěstí potkat se i s některými příbuznými vojáků,“ poznamenává Švec.

Expozice přibližuje několik desítek různých osudů

Celkem získal přehled o 136 mužích ze západních Čech. Nezaměřil se pouze na piloty, ale zajímal se se také o minulost navigátorů, radiotelegrafistů, střelců, ale i četného pozemního personálu, drakařů, zbrojířů, elektrikářů a obslužného personálu. Jak připomíná Daniel Švec, jedno měli ti stateční muži společné. „Bojovali za naši svobodu a někteří za ni i padli.“ 

Jedním z letců byl například Bedřich Holzner z Toužimi. Začínal jako asistent zbrojířů, ale stal se stíhacím pilotem a létal na spitfirech. Absolvoval šestačtyřicet bojových misí. Získal medaili Za chrabrost a Československý válečný kříž.

V krajské knihovně mohou lidé od 4. března vidět a přečíst si informace o vojácích z Plzeňského kraje. Mužům z Karlovarského kraje bude pak věnována sobota 16. března, kdy přijde na řadu křest knihy V oblacích i na zemi s podtitulem Životní příběhy letců z Karlovarského kraje.

Návštěvníky výstavy čeká v sobotu nejen křest knihy, příchozí uvidí také ukázky artefaktů z 2. světové války, dobové tiskoviny, uniformy a čeká je i hudební vystoupení. „Lidé uvidí ukázky, jak vypadaly letecké brífinky,“ zve na akci Daniel Švec.   

Expozice je k vidění ve vstupní hale Krajské knihovny Karlovy Vary od 9 do 19 hodin. Potrvá do 30. března 2019. 

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio