Krajská knihovna nabízí čtenářům moderní samoobslužné zařízení

24. leden 2018

Krajska knihovna v Karlových Varech - Dvorech pořídila pro své čtenáře a návštěvníky nové samoobslužné zařízení SelfCheck. Stanice umožní čtenářům provádět bez asistence knihovníků výpůjčky knih a dokumentů pomocí čárových kódů a usnadní přístup ke čtenářskému kontu například pro prodloužení doby výpůjček.

„Stanice bude komunikovat s knihovním systémem Aleph a čtenáře bude identifikovat prostřednictvím čtenářských průkazů s čárovým kódem. Jsme jednou z posledních krajských knihoven, která toto zařízení zatím neměla,“ upřesnil ředitel knihovny Vratislav Emler.

„Myslím, že to lidem velmi usnadní možnost výpůjček, aniž by museli například stát frontu u pultu, pomoci by to mohlo například i neslyšícím, pro které je komunikace s personálem knihovny přece jen obtížnější. Je také mnoho lidí, kterým není příjemné, když někdo vidí, které knihy si vypůjčili, i těm může SelfCheck posloužit. Věřím, že si čtenáři i další návštěvníci knihovny na zařízení rychle zvyknou a budou ho rádi využívat,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Daniela Seifertová.


Hlavní výhody zařízení SelfCheck:
- Samostatné provedení výpůjčky
- Automatický tisk stvrzenky
- Kompatibilita s ochranným systémem proti odcizení dokumentů
- Nastavení instrukcí pro čtenáře a jejich promítání na dotykové obrazovce
- Volba nastavení cizího jazyka

Pro maximální komfort čtenářů je stanice vybavena velkou dotykovou obrazovkou, která dokáže zobrazit najednou co nejvíce položek a její obsluha je velmi snadná. I přesto jsou knihovníci u centrálního pultu připraveni zájemcům o využívání SelfChecku pomoci a seznámit je s jeho obsluhou. Přímo u zařízení najdou lidé informační letáky s jednoduchým návodem k obsluze.

Součástí SelfChecku je i tiskárna pro tisk stvrzenek o výpůjčkách a změnách provedených na čtenářském kontě. Celková cena zařízení včetně montáže činila přes 435 tisíc korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio