Kraj zaplatil za náklady spojené s uprchlíky 13 milionů, zbytek kompenzoval stát

8. prosinec 2022 12:00

Na náklady spojené s uprchlickou vlnou související s ruskou agresí na Ukrajině uvolnil Karlovarský kraj přibližně 230 milionů korun. Většinu pokryly kompenzace od státu. Jde o náklady na ubytování či na provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. Z rozpočtu kraje šlo asi 13 milionů korun.

„Karlovarský kraj vynakládá prostředky na prvotní zajištění základních životních potřeb uprchlíků, včetně stravování. Tam jsme na úrovni 13 milionů korun. To jsou peníze, které jdou z prostředků Karlovarského kraje," řekl hejtman.

Kromě stravování šlo například o nákupy hygienických pomůcek či léků. Vedení kraje na počátku uprchlické vlny očekávalo daleko vyšší výdaje z vlastních prostředků. Většinu z nich jde uhradit z příspěvků ministerstva financí.

Asistenční centrum v Karlovarském kraji odbavilo od začátku provozu zhruba přes 18 tisíc běženců. Reálně jich ale podle odhadů krajského úřadu pobývá v kraji zhruba polovina. Nejvíce jich v kraji žije v Karlových Varech a v Mariánských Lázních, kde jsou dostatečné ubytovací kapacity.

V poslední době projde centrem přibližně 300 Ukrajinců týdně. Zhruba polovina z nich ho využívá při přijímacím procesu, zbytek uprchlíků v případě, když potřebují vyřídit změnu ve statusu dočasné ochrany, změnu ubytování či potřebují vyjet na Ukrajinu.

Na případný vyšší příliv uprchlíků je kraj připraven. V případě potřeby se prodlouží otevírací doba uprchlického centra, dostatečné jsou také ubytovací kapacity.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio