Kraj zachová na průmyslové škole v Ostrově obor Veřejnosprávní činnost

29. leden 2020 09:30

Střední průmyslová škola v Ostrově na Karlovarsku bude i v příštím roce nabízet maturitní obor Veřejnosprávní činnost. Rada Karlovarského kraje změnila své stanovisko.

Rozhodnutí kraje, zrušit obor veřejné správy, se nelíbilo v Ostrově některým učitelům, žákům a rodičům, a sepsali proto s výborem petici. Hejtman Petr Kubis se pak sešel s ředitelem průmyslové školy v Ostrově Pavlem Žemličkou, který byl pro zachování oboru.

Ředitel argumentoval zejména tím, že škola naplnila kapacity obou tříd a že studenti mají dobré výsledky jak u přijímacího řízení, tak při studiu a mají vysokou šanci uspět i u maturit. 

Právě výsledky žáků byly přitom podle radního školství Jaroslava Bradáče jedním z hlavních důvodů zrušení Veřejnosprávní činnosti. Výsledky z přijímacích řízení ale kraj vyvedly z omylu. „Dozvěděl jsem se, že ty dvě třídy, které v současné době v Ostrově jsou, mají úplně jinou kvalitu žáků, protože jsem si nechal poslat výsledky přijímacího řízení,“ řekl Kubis. 

Zrušení oboru by znamenalo i změny v učitelském sboru. „Už v září by přišli dva až tři učitelé o práci a v průběhu čtyř let osm učitelů,“ vysvětlil hejtman. Podle něj vedení školy, žáci a rodiče nebyli ani o rozhodnutí kraje zrušit obor dostatečně informováni.

V Sokolově obor skončí

Na Integrované střední škole technické a ekonomické (ISŠTE) v Sokolově se naopak stejný obor zřejmě zruší, zejména kvůli místní policejní škole, která má podobné zaměření. Rozhodlo o tom vedení kraje na svém posledním zasedání. Krajští radní chtěli původně obor na obou školách zrušit proto, že žáci v něm dosahují horších výsledků, a také kvůli vysokému počtu podobných oborů v kraji.

Situace v Sokolově je podle hejtmana odlišná. V Sokolově se podle něj učí obor Veřejnosprávní činnost i v pobočce Střední policejní školy. Žáci tam mají i podobné uplatnění jako na ISŠTE, uvedl hejtman. V Sokolově se ani petice nepodepisovala. Žáci, kteří obor začali studovat, ho dostudují.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související