Kraj vybaví domovy pro seniory a školy kyslíkovými přístroji

4. prosinec 2013

Kyslíkové přístroje mají usnadnit poskytování první pomoci v krizových situacích, které vyžadují rychlý přívod kyslíku. Karlovarský kraj se tak snaží zvýšit bezpečnost ve svých příspěvkových organizacích.

„Objednali jsme celkem 41 kyslíkových generátorů v celkové hodnotě téměř 200 tisíc korun. Přístroje primárně poputují do léčebny dlouhodobě nemocných a domovů pro seniory. Zbylé pak dáme do škol,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jaroslav Borka.

Kyslíkové přístroje se umístí zejména tam, kde se pohybuje větší množství lidí a kde reálně hrozí neočekávané události, jako je výskyt požárů či akutních onemocnění (srdeční kolapsy, astmatické záchvaty apod.). V případě, že dojde k zástavě dechu, jsou první minuty pro život pacienta rozhodující. Již po první minutě dochází k poškození mozkových buněk.

„Kyslíkové generátory produkují 3 litry kyslíku za minutu po dobu 12 minut. Zajišťují tak dostatečný přísun kyslíku do příjezdu složek integrovaného záchranného systému a tím zabraňují nezvratným degenerativním změnám na mozku,“ dodal Borka.

Přístroje, které objednal Karlovarský kraj, jsou navíc navrženy tak, aby umožňovaly snadné a bezpečné použití jak pro odbornou, tak i pro laickou veřejnost.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio