Kraj se dohodl s městem. Císařské lázně chce opravit co nejrychleji

24. duben 2018 08:50

Kraj zahájí revitalizaci národní kulturní památky Císařské lázně v Karlových Varech bez toho, aby součástí projektové dokumentace byl multifunkční sál, který nemá v současnosti požehnání památkářů. Město mezitím nechá připravit projektovou dokumentaci k sálu, který by mohli využívat například karlovarští symfonici, získá pokud možno kladné stanovisko orgánu památkové péče a bude mít připraveny finance na vybudování sálu. 

Na společném jednání radních Karlovarského kraje a města Karlovy Vary s účastí krajských a městských zastupitelů, zástupců památkářů, vedení Karlovarského symfonického orchestru a dalších hostů se na tom dohodla hejtmanka Jana Vildumetzová s primátorem Petrem Kulhánkem.

„S revitalizací začneme co nejdříve. Necháme přepracovat projektovou dokumentaci, z níž se vyjme multifunkční sál, což může trvat okolo tří měsíců. Vzhledem k tomu, že máme pravomocné stavební povolení, můžeme vyhlásit nové výběrové řízení. Pokud se nikdo neodvolá, tak bychom opravdu  revitalizaci mohli po 18 letech zahájit,“ vysvětlila hejtmanka Jana Vildumetzová.

Památkářům se nelíbí nový návrh sálu v Císařských lázních

Císařské lázně

Památkářům se nelíbí návrh na umístění koncertního sálu do karlovarských Císařských lázní. Národní památkový ústav (NPÚ) v Lokti zatím viděl jen hrubou skicu, k ní má ale výhrady.

Podle ní kraj hned po ukončení filmového festivalu na počátku července letošního roku začne řešit největší problémy havarijního stavu budovy, jako je zatékání z kanalizace, zabezpečení anglických dvorků proti zatékání srážkové vody a odstranění degradovaných omítek.

Vedení města využije skicu architekta Tomáše Dohnala, na základě které nechá vypracovat projektovou dokumentaci k vestavbě multifunkčního sálu. „Město dostane pověření od Karlovarského kraje k zpracování projektové dokumentace a k jednání s památkáři, abychom byli připraveni předložit kraji v průběhu rekonstrukce možné technické řešení koncertního sálu,“ řekl primátor Petr Kulhánek.

„Půjde o úpravy 2. a 3. patra, abychom se vyhnuli masivním zásahům do konstrukcí. Sál bude mít necelých 500 míst a pódium pro zhruba pro 80 hudebníků. Je to daleko méně invazivní řešení, myslím si tedy, že to bude i schůdnější pro orgán památkové péče,“ uvedl Kulhánek.

Jak zdůraznila hejtmanka, skvostem Karlovarského kraje nejsou jen Císařské lázně, ale i Karlovarský symfonický orchestr: „V případě, že město získá kladné závazné stanovisko orgánu památkové péče, a to asi nebude jednoduché, připraví smlouvu o finančních prostředcích, které vynaloží na vybudování koncertního sálu, a bude platit jeho závazek, že se s krajem bude z poloviny dělit o budoucí provozní náklady, tak je kraj připraven dostát dohodě a koncertní sál nechat v Císařských lázních vybudovat,“ potvrdila hejtmanka.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio

Související