Kraj přispěje na nábor a udržení lékařů i sester v nemocnicích

22. leden 2016

Internám v Karlovarském kraji chybí personál. Pokud sestřičky i lékaři nenastoupí, budou muset nemocnice v regionu omezovat služby oddělení. Hejtmanství proto slíbilo pomoc.

Na všech interních odděleních v kraji chybí 16 lékařů a 34 sester. V současné době je proto situace kritická, říká za Karlovarskou krajskou nemocnici její generální ředitel Josef März.

„Velmi obtížně se nám na toto oddělení daří získávat personál. Ta práce na internách není příliš atraktivní, i když je zajímavá. Ale složení pacientů je náročnější,“ říká März.

Vypomáhat proto chodí i ostatní sestry z jiných oddělení. „Abychom je motivovali a aby pomáhali nám, na interně dostanou vždy nějakou finanční částku formou odměny,“ potvrzuje hlavní sestra nemocnice Gabriela Píchová.

Kvůli chybějícímu personálu už muselo dojít ke snížení počtu lůžek na interně

„V chebské nemocnici jsme zatím k redukci lůžek sáhnout nemuseli, i když ta situace je zejména ze strany lékařů na hraně a je možné, že k tomu přechodně dojde. V karlovarské nemocnici je interní oddělení zredukováno na polovinu, tedy 25 lůžek. Nicméně daří se nám interní pacienty ošetřovat v tom nutném rozsahu na jiných lůžkových odděleních,“ tvrdí März.

Nemocnice v regionu se proto dohodly s Karlovarským krajem, který přislíbil finanční pomoc na náborový příspěvek a na vyšší mzdy právě pro nové zaměstnance interního oddělení. Jedná se o částku přes deset miliónů korun.

Podpora má ale určité podmínky. Sestry i lékaři se musí zavázat, že budou v nemocnicích pracovat delší dobu. Příspěvky navíc budou striktně určeny jen zdravotníkům, kteří zatím nepracují v nemocnicích v kraji.

Podle náměstka hejtmana Jakuba Pánika také za nedostatek sester může špatně nastavený systém vzdělávání, který je složitější a delší než v okolních zemích, kam část zdravotnického personálu odchází za lepšími platy i rychlejším postupem.

„Nutíme je, aby zdravotní sestra měla sedm let vzdělání. V celé Evropské unii jsou to jenom dva státy: my a Španělsko,“ dodává Pánik.

V celém Karlovarském kraji chybí v nemocnicích na 130 sester a přes 30 lékařů.

Spustit audio