Kraj a Karlovy Vary směřují k dohodě o majetkovém vypořádání

17. leden 2016

Bez úspěchu se v minulosti vlekla jednání Karlovarského kraje a města Karlovy Vary o vzájemném majetkovém vypořádání. Vždy se našel důvod, proč směnu pozemků nelze dokončit.

Současné vedení se rozhodlo operaci dovést k cíli. Proběhla už dvě oficiální jednání za účasti zástupců obou úřadů.

„Ukázalo se, že samotné majetkové řešení není až tak složité. Kraj už dříve všechna podobná školská zařízení v regionu městům a obcím předal, jen v případě Karlových Varů se to nedařilo. Snažíme se načasovat plynulé převzetí majetku městem tak, aby kopírovalo školní rok,“ říká náměstek primátora Michal Riško.

„Předmětem směny je i část areálu letiště v Olšových Vratech, kde kraj v zájmu budoucího rozvoje usiluje o pozemky v majetku města. Veřejný prospěch vypořádání bude výhodný nejen pro rozvoj turistického ruchu, ale i pro občany kraje,“ uvedl krajský náměstek Dalibor Blažek.

Město Karlovy Vary kromě pozemku v Americké ulici získá například objekty Domu dětí a mládeže a letní tábor Vladař ve Žluticích. Naopak Karlovarský kraj od města převezme pozemky pod budovou nemocnice. Hodnota majetku se pohybuje kolem 12 milionů korun na každé straně.

Podle kraje i města je oboustranně výhodné majetkové vypořádání přirozenou a naprosto nezbytnou součástí komunikace mezi oběma institucemi.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio