Kozí jídelníček respektujte, jinak můžete ublížit jejímu trávení a následky mohou být fatální

7. září 2021

Říká se, že je někdo mlsný jako koza, ale chovatel musí myslet ani ne tak na kozí chutě, jako na vhodné složení a přiměřené množství krmiva. 

Jsou tu dvě základní úskalí – pokud březí koza dostává příliš krmiva, může se stát, že plod hodně naroste a budou problémy s porodem. A pokud dáme koze něco, na co její trávicí trakt není přivyklý, vzápětí se dostaví zdravotní problémy, které mohou končit i fatálně.

Základem je zelená píce a seno. Zelené krmení nesmí být zapařené. Můžeme ho obohatit krouhanou řepou, mrkví nebo i pařenými bramborami, nebo přidat nařezanou slámu.

Využívá se i senáž nebo siláž, jadrná krmiva jako kukuřice, otruby, oves nebo ječmen. Přídavek jadrných krmiv je vhodný zejména při krmení senem. Seno nesmí být plesnivé ani jinak znečistěné. Důležitý je liz, který dodává potřebné minerály, ale i tady platí rozumné dávkování.

Pasoucí se kůzlata

Pokud přecházíme z jednoho typu krmení na jiný, například ze zimního období na pastvu, je nutné zvolit přechod postupný, aby se mohla upravit mikroflóra důležitá pro trávení.

Pro milovníky zvířat, kteří by kozám chtěli přilepšit, je tu varování – nespoléhejte na to, že koza jako zvíře ví, co může a co ne. Chcete-li přinést třeba jablka, suché pečivo nebo jiný pamlsek, o kterém si myslíte, že udělá kozám radost, vždy se poraďte s chovatelem, abyste nezpůsobili víc škody než užitku.

Koza žlutá
Spustit audio