Kovové konstrukce si v Alpinum klubu Plzeň svařujeme sami

Novou treláží s gabionovými sloupy se tentokrát na výstavě „Jaro v alpinu“ může pochlubit plzeňský Alpinum klub. Výstava skalniček, květin a okrasných dřevin se v zahradě gymnázia na Mikulášském náměstí koná od 2. do 10. května.

Letos je zahrada v plném květu, loňské sucho i letošní zimu přežila bez větších škod. „Krásně kvetou třeba tařice a určitě rozkvete i záhon, který nazýváme Dědictví českých zahradníků, tam je spousta rododendronů. Návštěvníci si tu ale můžou prohlédnout nejenom rostliny z trvalé výsadby, ale také mnoho vzácných exponátů rostlin, které do výstavy půjčují členové klubu,“ říká předseda Alpinum klubu Karel Lumerding. Jarní výstavy v zahradě gymnázia probíhají už od roku 1978.

Další zkrášlení zahrady dekorativními prvky

K nové čedičové skalce, na které by mělo v budoucnu růst až 500 rostlin, přibyla treláž s gabionovými sloupy, kde klub plánuje expozici popínavých rostlin. I ta stejně jako skalka podle Karla Lumerdinga vznikla z velké části svépomocí: „Kovové konstrukce si děláme sami. Máme lidi, kteří to umí, takže za to nevyhazujeme peníze. Sloupy, u kterých budou vistárie, nám dodala firma.“

Sucho a chystaný zavlažovací systém

I zahrada plná skalniček se v poslední době potýká se suchem, trpí především vzrostlé stromy. Pokud budou suchá léta pokračovat, mohl by být problém se zdejším zdrojem vody, kterým je gymnazijní studna. „Dostali jsme dotaci od města na automatický zavlažovací systém. Už je tady kolem plotu natažená kapková závlaha a tu pak připojíme ke zdroji. Počítáme, že zavlažovací systém by mohl být do podzimu hotový. Zmáčkne se knoflík a zahrada se bude zalévat,“ těší se Karel Lumerding.

Unikát přístupný dvakrát do roka

Členové Alpinum klubu Plzeň zahradu na Mikulášském náměstí stále zvelebují a jejich dlouholetá práce z ní udělala unikátní školní zahradu v rámci celé republiky. Pro veřejnost se otevírá dvakrát ročně, při jarních a podzimních výstavách.

Výstavu „Jaro v alpinu 2019“ můžete navštívit od 2. do 10. května, vždy mezi 9. a 19. hodinou. V sobotu 11. května bude otevřen už jen doplňkový prodej rostlin a to od 9 do 12 hodin.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio