Kotlíkové dotace letos budou jen pro nízkopříjmové domácnosti

16. květen 2022 18:05, aktualizováno

Lidé v Plzeňském kraji mohou žádat o takzvané kotlíkové dotace. Ty lze využít na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel na biomasu.

Ode dneška do konce srpna letošního roku mohou obyvatelé Plzeňského kraje žádat o kotlíkové dotace. Neekologický kotel lze vyměnit za tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel na biomasu. Na dotaci ve výši až 180 tisíc korun ale dosáhnou jen nízkopříjmové domácnosti. „Základním kritériem je čistý měsíční příjem za rok 2020 do 171 tisíc. Počítají se do toho běžné zdanitelné příjmy, důchody, nebo i vybrané typy dávek. Výjimkou jsou domácnosti tvořené důchodci, ty nemusí nic dokládat a automaticky mohou žádat o dotaci,“ objasnila mluvčí hejtmanství Eva Mertlová.

Žádosti jen elektronicky

Žádost lze podat výhradně elektronicky v aplikaci e-dotace na webu Plzeňského kraje. „Do deseti dnů pak musí žadatel doručit poštou nebo osobně doklady na náš úřad,“ dodala Mertlová. Na jednotlivé druhy ekologického vytápění lze získat až 95 % uznatelných nákladů na výměny, které byly realizované už od ledna loňského roku. „Na tepelné čerpadlo až 180 tisíc korun, na kotel na biomasu až 130 tisíc a na plynový kondenzační kotel až 100 tisíc. U plynového kotle je výjimka, že musí být výměna realizovaná už v loňském roce nebo v letošním roce musí být objednávka uskutečněná do konce dubna,“ upřesnila mluvčí.

Pro letošní rok je pro Plzeňský kraj připraveno na kotlíkové dotace 500 milionů korun. Lidé už mohli podávat takzvané předžádosti, které byly uzavřeny na konci března. „To byly žádosti, které byly předčasně podané, protože nebylo jasné, kdy bude otevřen dotační titul. Bylo jich 1037 a dnes automaticky spadají do titulu, tito žadatelé musí také do deseti dnů dodat potřebné doklady,“ uvedla mluvčí kraje.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio