Kostel v Sedleci ukrývá vzácné varhany z poloviny 18. století

12. leden 2019 10:00

Barokní kostel zasvěcený svaté Anně byl v Sedleci v Karlových Varech postaven v letech 1738 až 1747. K nejcennějšímu vybavení patří varhany z poloviny 18. století.

Jeho autorem byl stavitel Johann Schmied. V té době žilo v Sedleci pouze 250 obyvatel, a tak může být velikost kostela zarážející. Kapacitou by si totiž nezadal s církevními stavbami v mnohem větších městech. Vysvětlení je jednoduché. Úmyslem stavitele bylo vytvořit rozměrný poutní chrám, který by pojal všechna procesí, která na svatou Annu do Sedlece přicházela.

K nejcennějšímu vybavení kostela bezesporu patří varhany z poloviny 18. století. Postavil je význačný varhanář Jan Leopold Rausch. S velkou pravděpodobností to bylo roku 1754. O tom, že Rausch nebyl varhanář ledajaký, svědčí i další význačné zakázky, které mu byly svěřeny. Vyrobil varhany pro karlovarský kostel sv. Máří Magdaleny, pro Ostrov nad Ohří, Rokycany a Plzeň. Žádný z těchto nástrojů se však nedochoval do dnešních dnů funkční. Sedlecké varhany jsou proto unikátem.

Kostel v Sedleci prochází v současné době náročnou rekonstrukcí. Ta začala v roce 2004 z iniciativy Aloise Kůrky a jeho přátel, kteří společně založili Spolek na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci. Do dnešního dne se podařilo opravit strop, propadlé klenby, částečně i fasádu a také se restauruje hlavní oltář.

Většinu záchranných prací vykonávají specializované firmy. Do méně odborných prací se ale pouštějí i sami členové spolku. Jde hlavně o drobné zednické, zámečnické, truhlářské, natěračské práce či pravidelnou údržbu. Velké množství času zabere i neustálý úklid kostela a jeho okolí. I přes probíhající rekonstrukci musí být totiž kostel vždy připraven na pravidelně se konající koncerty. To je také jediná příležitost, kdy si lze prohlédnout interiér kostela, včetně vzácných historických varhan.

Spustit audio