Kostel v Mostě unikl neblahému osudu. Před demolicí ho zachránilo přestěhování o téměř kilometr jinam

21. srpen 2018
Česko – země neznámá

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v severočeském Mostě bývá označován také jako děkanský chrám a všichni ho znají jako přesunutý kostel. V roce 1975 byl totiž přesunut o téměř jeden kilometr ze svého původního místa jinam. Odjel po kolejích a na rozdíl od královského města Mostu díky tomu nepadl za oběť povrchové těžbě uhlí.

Jeho přesun se stal světovým unikátem. Jen kvůli němu postavili koleje. Zezadu ho tlačili, zepředu brzdili, stav gotického skvostu hlídala čidla a vodováhy. Kostel, jehož základní kámen byl položen v roce 1517, se o čtyři století později vydal na cestu, která nemá ve světě obdoby. Urazil 841 metr a unikl tak z místa, které nenávratně pohltil hnědouhelný lom. Na rozdíl od zbytku starého královského města zůstal kostel zachován budoucím generacím.

Jestli vám tahle historie přijde pohnutá, pak vás musí dojmout osud kostelní věže. Ta už totiž v roce 1975 byla v tak špatném technickém stavu, že by přesun nepřežila. A tak ji zbourali a po přesunu postavili úplně znovu. „Asi to nedělali tak, že by ji rozebírali kámen po kameni. Ale podstatné je, že to udělali,“ říká průvodkyně Zuzana Klimplová.

Při stoupání po 195 věžních schodech na její vrchol si můžete prohlédnout fotky z přesunu i nové minulosti kostela. Díky Stanislavu Štýsovi jsou zde k vidění i proměny krajiny kolem kostela. Srovnávací fotografie jím pořízené z jednoho místa v rozpětí třiceti i více let jsou působivé. A navíc se u nich můžete na chvíli zastavit a vydechnout, pokud vám schody na věž vezmou dech.

Schodiště v kostelní věži vůbec nepřipomíná středověk. Široké a rovné bloky schodů uvnitř betonového jádra vypadají trochu industriálně. Ale takové už Mostecko prostě je. Vedle chrámové lodi s gotickými klenbami se nacházejí skoro tovární schody vedoucí na věžní ochoz.

„Celá věž má 71 metrů, ale my jsme na ochozu ve výšce 36 metrů nad zemí,“ vysvětluje Zuzana Klimplová a dodává, že druhou a podstatnou část hmoty věže tvoří nepřístupná špice. Výhled z ochozu je také typický pro zdejší kraj. Před hradbou Krušných hor je vidět panorama chemických závodů. Hned vedle gotického chrámu tovární komín. Ale také nová jezera vzniklá zatopením uhelných lomů. Hrad Hněvín s vinicemi, v kontrastu s panelovými sídlišti na druhém konci města. Velmi zvláštně vypadá z této výšky i nový mostecký hřbitov.

Odsvěcený kostel láká turisty i novomanžele. U příležitosti svateb se vždy rozezní i zvony, původně umístěné ve zvonici, která ale bourání starého Mostu nepřežila. „Pravidelně nezvoníme. Otřesy totiž kostelu nedělají dobře,“ vysvětluje průvodkyně.

Kompletní obrázek o doslova a do písmene pohnuté historii děkanského mosteckého chrámu nabízí dokumentární film, který si můžete prohlédnout v kostelním sklepení.

Otevřeno mají v sezoně denně kromě pondělka. Více informací včetně otevíracích hodin, dopravní dostupnosti a vstupného najdete na webu NPÚ https://www.kostel-most.cz

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři