Kostel v Černošíně je v rukou restaurátorů

22. červenec 2019 09:35

Restaurátoři opravují kostel svatého Jiří v Černošíně na Tachovsku, proto bude až do podzimu uzavřený. Kostel patří třetím rokem městu, které na jeho opravu vydalo už několik milionů korun.

„Právě probíhají restaurátorské práce na vnitřních omítkách, které už jsou druhou etapou,“ vysvětlila stavební technička Alena Kadlecová. Veškeré sochy, portály a oltář jsou zakryty malířskými fóliemi a zdi jsou oškrabané.

„Zdi děláme podle dobových fotografií, které byly nalezeny na obci, příp. u obyvatel Černošína. Budou vybarvené do hněda s vodorovnými linkami, další stěny jsou bílé a zdobné prvky jsou v růžové a ve zlaté,“ popisovala Kadlecová.

Na kostele už byla spousta práce

Kostel byl předán od Římsko-katolické farnosti Stříbro a Plzeňského biskupství v lednu 2016. Od té doby město investovalo do oprav čtyři a půl miliónu korun.

Čtěte také

V první řadě byla provedena oprava přezdění opěrné zdi kolem kostela a došlo k restaurování vstupního portálu. Restaurovala se vrcholná ozdoba věže, která se následně osadila. „Zhotovila se mříž do vstupu kostela, aby mohl být kostel v letních měsících otevřen a lidé se mohli podívat alespoň přes mříže, jak náš kostel vypadá,“ dodala technička Alena Kadlecová.

Restaurátoři snímají novodobější nátěry až na jedny z původních. Restauruje se i z toho důvodu, že se pod starými nátěry mohou najít zajímavosti. „Našlo se například linkování nad soklem. Podle fotografií, které máme od města, a podle estetičnosti si myslíme, že je z přelomu století, tak rok 1900,“ řekl restaurátor Patrik Janka.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio