Kostel svaté Anny Samotřetí poutá zraky řidičů

13. červenec 2021

Kostel svaté Anny Samotřetí stojí u silnice, kde denně projede poměrně velké množství aut. Možná jste tak kolem této impozantní stavby už jeli i vy. Kostel se společně s křížovou cestou nachází jen malý kousek od Tachova, přičemž spadá pod Pernolec, část obce Částkov.

Kostel zasvěcený babičce Ježíše Krista

„Kostel je poměrně nový. Nechali ho vystavět Windischgrätzové, poslední soukromí majitelé panství Tachov, a to na místě původní kaple. Stavěli ho od roku 1898 do roku 1902, tedy pouhé 4 roky,“ uvedl člen občanského sdružení Pernolec Pavel Ryba.

Kamenný novorománský kostel má nádherný jak exteriér, tak interiér: „Jsou zde poměrně zachovalé malby, v oknech vidíme vitráže, a na oltáři je kopie obrazu sv. Anny Samétřetí nebo Samotřetí, obojí je správně, s Ježíškem. Originál obrazu najdeme v obci Částkov, v tamním kostele,“ popsal podobu kostela Pavel Ryba.

„Svatá Anna Samotřetí byla babičkou Ježíše Krista. Váže se k ní spousta pověstí, pověr a činění dobrých skutků, takže lidé se jí klaněli i zde na Tachovsku,“ řekl Ryba.

„Kostel stojí na kopci nad obcí Pernolec z jedné strany a z druhé strany nad obcí Trnová, a je tu z toho důvodu, že tady v minulosti vedla Zlatá cesta, což byla cesta z Prahy do Norimberku, která byla hojně využívána. Vedla samozřejmě přes královské město Tachov a je doloženo, že i král a později císař Karel IV. jel po této cestě asi 54x. V Pernolci je poměrně zachovalá, pěkně opravená, vodní tvrz, kde byl během archeologického výzkumu nalezen zlomek zlaceného kachle, kde je zobrazena osoba na sesli sedící, nohy v jakémsi lavoru mající, a je tam i osoba klečící, která té první nohy omývá. My v Pernolci se na 120% domníváme, že se jedná o zpodobeninu Karla IV.,“ sdělil člen občanského sdružení.

Ač kostel není běžně přístupný veřejnosti (jen během určitých akcí), určitě stojí za to vypravit se sem a obdivovat jeho krásu alespoň zvenčí. Cestu do Pernolce můžete spojit s návštěvou historického města Tachov, nebo třeba s prohlídkou nedalekého hradu Přimda.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio