Kostel sv. Šimona a Judy ve středočeských Arnoštovicích se pyšní jedinečnými architektonickými prvky

18. leden 2019
Česko – země neznámá

Malá středočeská vesnička Arnoštovice leží na jižním okraji České Sibiře. O chladné a nevlídné počasí tam proto není nouze. Ale našli byste tam zachovalou sakrální památku. Venkovský kostel přibližně z doby vlády Přemysla Otakara II. Kostel svatých Šimona a Judy má několik unikátních architektonických prvků, které dokumentují prolínání vrcholného románského a raně gotického stylu venkovské architektury.

Kostel sv. Šimona a Judy je vidět z velké dálky. Je to nejen díky poloze Arnoštovic na mírném kopci, který je sám o sobě dobře viditelný, ale především kvůli vysoké věži. Ta byla ke kostelu přistavěna až v roce 1732. Naštěstí velmi citlivě, díky čemuž působí kostel velmi jednolitě.

Cenný je nádherný vstupní bobulový portál, jehož způsob provedení odkazuje ještě k vrcholnému románskému umění. Takto zachovalých bobulových portálů je dnes už jen velmi málo. Jde o unikátní propojení románského a počínajícího gotického slohu, díky kterému můžeme vznik kostela přesněji zařadit i časově. Románský styl je patrný i na sloupu portálu. Nicméně lomený oblouk typický pro gotiku již odkazuje na počátek 13. století.

Další zajímavý architektonický prvek je vidět na zadní straně kostela. I zde jsou okna, která mají gotický lomený oblouk, ale zároveň i pozůstatek typického románského ostění. Ve štítu kostela se nachází tak zvaný  sanktusník - zvláštní  kamenná věžička, na které ve středověku visel zvonek. A středověk připomíná i dřevěná šindelová střecha, kterou je dnes možné vidět pouze u velmi dobře zachovalých středověkých sakrálních venkovských staveb.

Zdroj: podklady Jana Víznera

Spustit audio