Kostel sv. Mikuláše v Chebu se po nových věžích dočká další rekonstrukce

17. březen 2011

Kostel svatého Mikuláše v příhraničním Chebu - historický objekt, který stojí nedaleko náměstí a je jedním ze symbolů města - se možná dočká rozsáhlé rekonstrukce za 111 miliónů korun. Na velkou opravu proto bude římskokatolická farnost žádat dotaci z evropských fondů. Pokud ji získá, podpoří práce i samotné město. Více Andrea Strohmaierová.

Chrám svatého Mikuláše je nejstarší existující kostel v Chebu. Původně byl vystavěn jako trojlodní románská bazilika, během své existence však několikrát vyhořel a byl rozsáhle přestavován. Datum započetí stavby není přesně známo, ale předpokládají se ve 20. léta 13. století. Rozsáhlá rekonstrukce objektu je v současné době velmi důležitá. Zahrnovala by jak nezbytné záchranné práce na střeše a elektroinstalaci, tak úpravy, které by pomohly cestovnímu ruchu.

Kostel z druhé poloviny 19. století byl v roce 1945 vážně poškozen při bombardování města americkým letectvem. Teprve v roce 2008, po tříletém úsilí Nadace Historický Cheb získat potřebných devět milionů korun, se podařilo instalovat repliky původních novogotických věží. Kostelu se tak vrátil vzhled známý z historických maleb a pohlednic.

V současné době už je vyhotovený kompletní stavební projekt.V případě, že Cheb dotaci získá, rozsáhlá rekonstrukce kostela svatého Mikuláše začne na jaře příštího roku. Trvat by pak měla do roku 2014. V opačném případě budou práce na kostele probíhat v etapách .

Spustit audio