Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích se uzavřel. Začíná velká rekonstrukce

24. září 2021

Opravu našeho největšího barokního kostela mimo Prahu z 18. století podpořila Evropská unie a přijde na zhruba 80 milionů korun. Během následujících dvou let dojde na opravu kostela i jeho nejbližšího okolí.

Oficiální předání kostela do rukou stavební firmy

„Věřím, že na konci vám tento klíč i tento kostel předáme v daleko lepším stavu, než je nyní,“ pronesl zástupce stavební firmy, když v Přešticích převzal symbolický velký klíč od kostela. Ten mu předal plzeňský biskup Tomáš Holub, který se zároveň pomodlil za zdar celé opravy.

„Začít se musí především odsušením objektu. I když jsme na kopečku, tak se tam stejně dostávají nějaké prameny, které tečou z vyšší strany. S tím souvisí fasáda, vnitřní vymalování a potom restaurování podlahy, která je prošlapaná a zohýbaná. Dále se zde bude předělávat veškerá elektroinstalace, protože je to tu velice zastaralé a světlo není v dobrém stavu. Krásnou součástí bude restaurování mobiliáře, obrazů a soch,“ popsal architekt Jan Soukup, který se podílel na projektu rekonstrukce. Na hlavním oltáři je obraz Panny Marie Bolestné, který byl církví uznán za zázračný a k němuž kdysi putovala statisícová procesí.

Opravovat se bude i okolí kostela. „Hlavně to nástupní schodiště, které už není v dobrém stavu. To bude to nejnáročnější,“ doplnil Jan Soukup.

Přeštický kostel je další opravovanou dominantou v kraji

Po kompletní rekonstrukci katedrály v Plzni a kostelů v Klatovech a Plasích, je kostel v Přešticích další opravovanou církevní památkou v kraji. „Musím říct, že k tomuto kostelu mám osobní vztah, a to proto, že přeštický kostel byl v dějinných diskusích o vzniku plzeňské diecéze jedním z horkých kandidátů na biskupský kostel a sídlo biskupa. Vždy když jedu okolo, tak si uvědomuji, že toto místo mohlo být mým domovem,“ uvedl biskup Tomáš Holub.

Rekonstrukce kostela v Přešticích přijde na 81 milionů korun, které pocházejí z evropské dotace, národních zdrojů od církve a města Přeštice. Oprava potrvá do roku 2023. Po dobu rekonstrukce je kostel uzavřený a mše se konají na faře.

Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích je nejen dominantou jižního Plzeňska, národní kulturní památkou, ale i jedním z největších barokních kostelů u nás. Byl postaven v letech 1750 až 1775 podle návrhu a zčásti pod vedením předního barokního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Poslední velkou rekonstrukci prodělal v letech 1992 až 1995. Tehdy mimo jiné fasádu oživily červené prvky a také se o 18 metrů v duchu původních, nikdy neuskutečněných plánů, zvýšily dvě kostelní věže, které nyní měří na vrchol kříže 52 metrů.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio