Kostel Archanděla Michaela v Dubci má své tajemství

5. červen 2023

Kostel Archanděla Michaela v Dubci u obce Třemešné na Tachovsku se vypíná nad klidnou rybniční hladinou. Malebná náves je jako z pohádky a kostel je její dominantou.

Kdy přesně byl kostel postaven, to se neví, jak uvádí zastupitel obce Karel Gebauer. "Je to trochu obestřeno tajemstvím. První dochovaná zmínka o něm je z roku 1357, ale podle dalších pramenů bylo zjištěno, že šlo o rok, kdy sem nastupoval farář. Byl tu pak proveden archeologický průzkum, a ten ukazuje někam k roku 1290," říká Gebauer. Úplně přesné datum se ale už určit nedá.

Rekonstrukce kostela však odkryla spoustu dalších zajímavostí, například středověkou niku. Starý obloukový výklenek byl jednoduše zazděn cihlami a prozradily jej okolní kameny černé barvy.

Dubec sobě má 30 let na opravy

V kostele najdete krásný interiér, výmalbu i mobiliář. Od roku 2008 je kostel na třicet let zapůjčen Římskokatolickou farností v Horšovském Týně do rukou občanského sdružení Dubec sobě, které se stále snaží kostel celkově restaurovat a obnovovat, což se jim daří díky pomoci řady lidí. Kostel je světlý, může se pochlubit velkolepým hlavním oltářem, který vypadá jako z mramoru, ale ve skutečnosti jde o zvláštně pomalované dřevo. Jsou zde dva boční oltáře, osmiboká křtitelnice i varhany.

Spustit audio