Koronakrize dopadla také na stánkaře u německých hranic. Potůčky už sčítají škody

4. červen 2020 12:00

Obec duchů – tak nazývají Potůčky na Karlovarsku místní obyvatelé. Leží na hranici s Německem. Její velkou část zabírá tržnice. Převážně vietnamští obchodníci jsou tak závislí hlavně na německé klientele. Teď jsou ale stánky zavřené, parkoviště prázdná a všude je ticho.

Škody sčítá jak obec, tak právě trhovci. „Už od poloviny března, co se uzavřeli hranice, tak se Potůčky vrátily o 30 let zpátky, kdy to tady byla v podstatě obydlená zatáčka. Je to obec duchů dá se říct,“ popsal starosta Potůček Vlastimil Ondra.

Všechny stánky a restaurace jsou zavřené. Trhovci na svých prodejních místech pouze uklízejí nebo třídí prošlé zboží. Provozovatel místní restaurace René Brett musel kvůli koronavirové pandemii propustit personál. „Museli jsme propouštět, jelikož jsme nevěděli, jak to všechno dopadne. Někteří si našli brigády, někteří jsou bohužel bez práce doma. V Potůčkách máme celkem 70 lidí bez práce, které zaměstnáváme my. Jsme stále se všemi v kontaktu. Všem, kteří u nás pracovali, kromě nějakých výjimek asi pěti lidí, práci poté znovu dáme,“ uvedl.

Obec odložením plateb za pronájem zdejších pozemků i předzahrádek přichází každý měsíc o téměř 2,5 milionů korun.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio