Kořenokvětka platila za hospodskou rostlinu

22. červen 2019

Je to nenáročná rostlina, které neuškodí ani silně zakouřené temné prostředí, proto dřív, zejména v Anglii, zdobila nejednu hospodu a hospůdku. Na českém území se jí říkalo ševcovská palma nebo poetičtěji, což vydrželo dodnes, domácí štěstí.

„U nás se pěstuje téměř výhradně kořenokvětka vyšší (Aspidistra elatior), existuje řada dalších druhů, ale ty prakticky neseženete,“ poznamenává zahradník Tomáš Pražák. Kořenokvětka vyšší pochází z Číny, má 50 cm až 1 m dlouhé kopinaté listy s výrazným řapíkem, u původního druhu jsou tmavě zelené. Hnědavé květy kořenokvětky nejsou příliš nápadné. Zaujmou ale tím, že kvetou u země, odtud také název rostliny.

Pestrolisté kořenokvětky

„Dnes existují i pestrolisté formy kořenokvětky, ty jsou zajímavější, než obyčejná zelená. Hodně oblíbená je Milky Way, která má smetanové tečky a je trochu dohněda, nebo Variegata, ta je bíle žíhaná. Z bíle žíhaných stojí za zmínku třeba Variegata Ashei anebo Variegata Exotica. A menšího vzrůstu je varieta Minor,“ vyjmenovává zahradník a dodává, že krásné lesklé listy kořenokvětku předurčují pro květinové vazby.

Podmínky pro pěstování

Kořenokvětka nesnáší přímé slunce, sluneční paprsky by jí popálily listy. Ideální jsou pro ni byty, ve kterých je šero, anebo alespoň tmavší kouty. Dařit se jí bude na severní nebo východní straně domu. Vyhovuje jí stále vlhký substrát a během vegetační sezóny přihnojování 1x za 2 až 3 týdny. „Když ale na zálivku a hnojení zapomenete, nic se neděje,“ ujišťuje Tomáš Pražák a dodává „je to rostlina opravdu nenáročná, vhodná i pro pěstitele, kteří o sobě prohlašují, že jim umře dokonce umělá květina.“

Zimování a přesazování

Pokud nemáte možnost chladnějšího zimování, můžete kořenokvětku nechat po celý rok v pokojové teplotě. Nicméně v zimě snese i menší mrazík. S přesazováním počkejte, až kořeny rostliny vyplní celý kořenáč, použijte běžný substrát na pokojové rostliny. Při přesazování si ji můžete také namnožit, vegetativně oddělky. „Jde to i listy, ale to je dost složité,“ doplňuje odborník.

Choroby a škůdci

Rovněž vůči chorobám a škůdcům je kořenokvětka odolná a málokdy se s nimi u ní setkáte. „Samozřejmě se může nějaký ten savý škůdce objevit, potom je na místě chemická nebo mechanická ochrana. Většinou jsou to štítenky, ty lze odstranit vatičkou s lihem,“ uzavírá svoji ódu na nenáročnost kořenokvětky zahradník Tomáš Pražák.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio