Kopec Velichov je protkaný chodbami. Dříve sloužily jako sklad ovoce, dnes je v nich muzeum skla

21. duben 2022

Kopec Velichov mezi Ústím nad Labem a Děčínem býval skládkou. Teď je z něj takzvané Panství Velichov s čistými pastvinami, jezírkem a překvapením uvnitř kopce. Vrch Velichov nad Velkým Březnem je protkaný stovkami podzemních chodeb, ve kterých se kdysi skladovalo ovoce, než se vydalo po Labi do Hamburku. Dnes byste v jeho útrobách našli obrovské muzeum skla.

Kousek klidné země hledal před lety Milan Tálský i v okolí Velkého Března na Ústecku. Objevil kopec Velichov, který si jeho srdce získal svojí polohou. V té době ale netušil, jaká překvapení kopec Velichov ukrývá – stovky metrů dlouhé podzemní chodby.

„Velichov byl z poloviny skládka, odvezli jsme odtud tuny odpadu,“ vzpomíná Milan Tálský na začátky zvelebování svého Panství Velichov. Dnes se na místních pastvinách pasou v prostorných ohradách jeleni sika, skotské náhorní plemeno krav, lamy alpaky, kozy, ovce i minihorse. Osm hektarů nádherné přírody obklopené lesem doplňuje jezírko, tenisové kurty, koutek pro děti a železniční kolejnička s pravým návěstím a šraňkami.

Kopec Velichov protínají pískovcové podzemní chodby, které před sto lety sloužily ke skladování ovoce, které se pak po Labi přepravovalo do Hamburku. Milan Tálský je objevil náhodou. Podzemní prostor totiž považoval za sklípek. Do místnosti přitom ústí celá síť podzemích chodeb.

Jezírko s velichovskou vodou

Po jejich rekonstrukci v nich Milan Tálský se svými spolupracovníky buduje muzeum historického skla. Sbírky doplňují i díla některých současníků, jako například vodní svět Jiřího Pačínka z Kunratic u Cvikova. V podzemním muzeu je v současné době na sedm tisíc skleněných exponátů rozdělených podle barev a samozřejmě podle sklářů.

Celý Velichov má navíc bohaté zásoby své, jak říká Milan Tálský, kojenecké vody. Voda zurčí i v solné jeskyni. Solná jeskyně s himalájskou solí má v katakombách svůj smysl. Díky ní není v podzemí cítit vlhkost ani plíseň. Sůl zde proudí komínovým efektem a dokáže celé sklepení vydezinfikovat. Není potřeba používat žádné chemické prostředky. Sůl se postupně rozpouští, ale teprve za nějakých deset, patnáct let bude zapotřebí ji vyměnit.

Spustit audio