Konzultační středisko pro veřejnost otevřeli památkáři v Lokti

18. březen 2011

V Lokti na Sokolovsku byla slavnostně otevřena a vůbec poprvé představena kancelář konzultačního centra územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu. Při této příležitosti oznámil jeho ředitel Tomáš Wizovský svou rezignaci. A jak řekl Růženě Valkové, hlavním důvodem jeho odstoupení je fakt, že zastával hned dvě vedoucí funkce najednou.

Tomáš Wizovský, který kromě řízení loketského pracoviště byl zároveň i kastelánem zámku a hradu Bečov, se chce opět naplno vrátit ke kastelování. Wizovský začal loketskému pracovišti šéfovat vloni v říjnu. Do funkce jmenován jako krizový manažer. Podle něj se podařilo v zásadních rovinách naplnit ty nejdůležitější úkoly a není další důvod pro souběžnou funkci kastelána i ředitele v Lokti.

Nové Konzultační centrum pro veřejnost v Lokti by mělo přispět k otevřenosti památkového ústavu vůči veřejnosti a hlavně stavebníkům. Konzultační dny jsou i na jiných pracovištích, ale formou centra nejsou konzultace realizovány téměř nikde. Loketské pracoviště přišlo z novým modelem, jak konzultovat směrem k veřejnosti, vlastníkům památek a projektantům zásahy do památkových objektů.

Loketští památkáři chtějí zároveň využít prostory konzultačního centra k prezentaci zajímavých příkladů z památkové oblasti. Nyní jsou v centru k vidění ukázky historického cihlářství.

autor: Růžena Valková
Spustit audio