Kontroverzní aktivity sdružení "Občané za svá práva"

4. červenec 2001
Pod kůži

Známý plzeňský aktivista Dalibor Pech přichází s novým - v pořadí třetím - občanským sdružením. Připomeňme, že dosud se utkal s plzeňskými vodárnami a s mexickou firmou Nemak. Právě na sdružení "Stop Nemak" navazují personálně i obsahově "Občané za svá práva". Tato nová akce chce bojovat se špatnými rozhodnutími stavebních úřadů a v brzké době její aktéři plánují založené nové politické strany.

Na úvodní konferenci sdružení představila jeho předsedkyně Marie Hráchová hlavní triumf - příklad rodinné farmy v Plískově. Jde-li opravdu o tak jasný případ zjišťoval v Plískově u Zbirohu Martin Sobotka a Dana Jelínková.

Představitelé "Občanů za svá práva" uvedli řadu skutečně skandálních okolností, které se týkají plíškovské farmy rodiny Eklových. Stavební úřad ve Zbirohu se měl dopustit několika skutečně velmi zásadních pochybení, které později odmítl napravit i nadřízený Okresní úřad Rokycany.

Za prvé nezákonně povolil rozšíření počtu chovaného dobytka, přitom prý dokonce pozval jako účastníka řízení mrtvého člověka a ignoroval právo na vyjádření Jana Hrabáka. Ten prý v blízkosti kravína trpí nejvíce.

Jan Hrabák: V poslední době, protože tam je ta kejda, je tam to odpařování toho čpavku, to prostě mám potvrzení, že mám astma začínající.

Dalším závažným proviněním úředníků má být i to, že netrvají na osázení zeleného pásma tak, jak to vyžadoval projekt i kolaudační protokol. A za třetí neoprávněně nenařídili rodině Eklových odstranit nelegální příjezdovou komunikaci, která vede přes pozemek ve vlastnictví Marie Hráchové.

Marie Hráchová: Ta cesta ta mě velice mrzí s tím, že vlastně to vlastnictví tady bylo doslova podupáno, poničeno.

Obvinění jsou velmi vážná a podle "Občanů za svá práva" je potřeba potrestat nejen příslušné úředníky, ale sesadit i politiky, kteří jim takovéto nezákonnosti umožňují. To je podle nich hlavním důvodem toho, že tentokrát nemohou vyhrát jako hnutí, ale musí založit novou politickou stranu regionálního typu. Tím k ustavení dojde hned poté, co sdružení slavně vyhraje svůj boj s úřady a získá punc bojovníka za práva občanů.

To má ale jeden háček. Případ Plískova a farmy manželů Eklových by skutečně musel být tak průkazný. Nejschůdnější způsob je ověřit si vše na místě. Podle "Občanů za svá práva" jsou farmáři velice arogantní a nepřístupní.

Ale na místě je snadno poznat, že jsou na všelijaké kontroly zvyklí. Jan Ekl mladší hned po pozdravu vybízí - spočítejte si ty krávy, ochotně ukazuje zařízení farmy a ochrannou zeleň. Ta sice nevypadá nějak bujně, ale bezesporu roste.

Jan Ekl mladší: Když si pan Hrabák stěžoval, tak jsme udělali to, že jsme vysázeli pás, který jste viděl, ten jsme dokonce rozšířili. Maximálně se snažíme, ty dřeviny když tak vysadíme znovu. V podstatě jsme zlikvidovali zahradu a místo ní tam máme pás zeleně, který chrání ty sousedy v naší obci.

Se stavem dotyčné zeleně je důkladně seznámen Zdeněk Mlynařík ze zbirožského stavebního úřadu.

Zdeněk Mlynařík, Stavební úřad Zbiroh: To nebylo úplně v pořádku, protože jsme tam objevili nedostatek, byl tam uschlý strom. Zde je i zápis z té kontroly, ten byl zcela jednoznačný, že pan Ekl musí tento strom nahradit adekvátně a okamžitě.

Úřady mají vysvětlení i pro napadené rozhodnutí o navýšení počtu dobytka. Nejprve stavební úřad prvního stupně a Zdeněk Mlynařík.

Zdeněk Mlynařík, Stavební úřad Zbiroh: Pan Štronz vlastně využil práva stavebního úřadu, kdy stanoví okruh účastníků řízení a v tomto případě neurčil pana Hrabáka jako účastníka řízení, protože pásmo hygienické ochrany k němu nezasahovalo. Byl tam dokonce měřící vůz, který měřil únik čpavku, bylo to i součástí toho výpočtu pásma hygienické ochrany.

A teď stavební úřad druhého stupně a František Vaško.

František Vaško: Jsem měl možnost jako slyšet, že údajně byl pozván i účastník řízení, který byl mrtvý. A nám se podařilo zjistit, že přibližná doba úmrtí toho pána - jde o pana Seitla - byla 25. května 1999 a právní moc to rozhodnutí nabylo 13. května 1999, takže tady by žádné pochybení ze strany okresního úřadu, ale i stavebního úřadu být nemělo.

Ani u dalších otázek není nic tak jasné jako na tiskové konferenci v Plzni. Například případ cesty je podle Zdeňka Mlynaříka téměř u konce.

Zdeněk Mlynařík, Stavební úřad Zbiroh: Rozhodnutí o odstranění této komunikace nabylo právní moci, komunikace není odstraněna a já dnes si připravuji a mám tady podklady, kdy budu dělat určité sankce.

Podle zákona to znamená, že manželé Eklovi nemohou vyváznout s menší pokutou než je pro oba dohromady 525 000 korun.

A jak se cítí Marie Hráchová po dílčím vítězství?

Marie Hráchová: To moje vítězství, které jsem chtěla, to spočívalo úplně v něčem jiném. Já jsem to tlačila k tomu, aby se zlepšili lidské vztahy.

A jaký přínos pro ni má, že zablokovala cestu, která vyhovuje většině obyvatel obce?

Marie Hráchová: Ať se nikdo neptá, co já z toho mám, ať se oni ptají, co udělali proti tomuto občanskému soužití, tady ti občané co udělali, co udělal ten obecní úřad, jak dodržovali zákony?

Zdeněk Mlynařík z Městského úřadu Zbiroh má v celé věci asi největší možnost odstupu. Všechna rozhodnutí ve věci dosud vykonal jeho předchůdce. On sám na tomto stavebním úřadě pracuje teprve 2 roky.

Zdeněk Mlynařík, Stavební úřad Zbiroh: Podle mého to plně vyplývá ze vzájemného vztahu těch dvou sousedů, kdy podle mě je jakákoliv komunikace dosti obtížná - a to je ještě slabé slovo - a dneska se vlastně hledají určité chybičky. A to podle mě je na občansko-právní řízení.

A právě tady bude onen zakopaný pes. Hlavní aktéři "Občané pro svá práva" se snaží domoci svých reálných nebo domnělých práv nestandardní metodou. Jako představitelům budoucí strany by ale mělo více záležet na dvou podstatných věcech.

Za prvé na tom, aby nehájili už od počátku jen své osobní zájmy. Za druhé na tom, aby nejprve vyčerpali možnosti, které jim nabízí soudní systém. Spor mezi občany v této rovině nepatří mezi témata politická, ale je zcela jednoznačně věcí soudu, nebo ještě lépe slušné lidské domluvy.

Ta ale už dnes asi není možná. Každopádně mnohé o volebních šancích volební strany napoví výsledky paní Marie Hráchové ve volbách do krajského zastupitelstva. V obci se 120 obyvateli získala 9 hlasů. Více než terorizování občanů zkorumpovanými úředníky připomíná plískovký případ frašku mezi tamními furianty.

Jan Ekl mladší: Tady to probíhá tak, že když je tady v podstatě nějaká stížnost, že jo, ten úřad přijede, zkonstatuje, že je všechno v pořádku. Čili, následuje další stížnost na vyšší úřad, ti zase přijedou, zjistí, že to je zase v pořádku. Následuje stížnost na inspekci, ta to také prověří, případně to dá někam výš. Když to vezmu od shora, tak by nás měl na stole pan Havel, premiér Zeman, ministr Grulich, Gross, dříve pan Motejl a další. Šli bychom určitě do Haagu.

Inu, souboj dvou znepřátelených sousedů je vždycky ošklivou věcí. Snaží-li se někdo jeho prostřednictvím získat politický vliv, na kráse mu to nepřidá.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: Martin Sobotka , mta , spr , Dana Jelínková
Spustit audio

Více z pořadu