Kontaminovaná sezamová semínka zmizela z trhu. Nedávný případ upozornil na nebezpečnou chemikálii

19. březen 2021

Úřady v několika evropských zemích nařídily koncem minulého roku stažení sezamových semínek a některých dalších potravin z trhu kvůli vysokému obsahu ethylenoxidu. Posluchačku zajímá, jak moc je látka nebezpečná a jestli může podobné potraviny i nadále bez obav kupovat.

Ethylenoxid je poměrně běžná průmyslová chemikálie, která se užívá například při výrobě lepidel, některých plastů, nemrznoucích směsí nebo rozpouštědel. Kromě toho se po desetiletí využívá i v medicíně, a to pro dezinfekci nebo sterilizaci některých předmětů, například z papíru či plastů, ale také optických nebo elektronických přístrojů.

MUDr. Miroslav Šuta

Problém s kontaminací potravin vysokými koncentracemi ethylenoxidu objevily poprvé v září 2020 belgické úřady, týkal se sezamových semínek dovezených z Indie. Prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF byly o nálezu informováni odborníci v dalších zemích. Následné kontroly odhalily stejný problém v několika desítkách zemí, včetně České republiky i sousedního Polska, Německa, Rakouska a Slovenska. Kontaminace se ale objevila například také v Rusku, Nizozemsku, Litvě, Itálii, Lucembursku, Švédsku nebo Norsku. Objevené koncentrace ethylenoxidu přitom překračovaly hodnotu povolenou v Evropské unii až 5000x!

Čtěte také

Kromě samotných sezamových semínek byly vysoké koncentrace ethylenoxidu nalezeny také v sezamových tyčinkách, bagelech, sendvičovém chlebu nebo müsli s obsahem sezamových semen.

V Evropské unii je zakázáno v potravinářství ethylenoxid užívat, ale v některých zemích je legální používat ho jako chemický prostředek k hubení hmyzu, bakteriální kontaminace a dalších škůdců, například v bylinkách, v semenech nebo v koření. Tak se patrně dostal v Indii právě do sezamových semínek.

Jak může ethylenoxid škodit zdraví?

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařadila ethylenoxid mezi prokázané karcinogeny pro člověka (skupina 1). Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) hodnotí ethylenoxid jako látku mutagenní, tedy poškozující dědičnou informaci a vyvolávající mutace. Dále je hodnocena jako chemikálie, která narušuje plodnost. Navíc probíhá zkoumání ohledně podezření, že by ethylenoxid mohl narušovat hormonální systém (endokrinní disruptor).

Čtěte také

Na základě informací z evropského varovného systému provedla kontroly i česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V prosinci 2020 zveřejnila informaci, že provedla testy deseti vzorků sezamových semen. V šesti z nich byla nalezena nadlimitní koncentrace ethylenoxidu, a to v množství více než stokrát větším, než činí platný limit. Naštěstí jen ve dvou případech se jednalo o potraviny, které se dostaly do obchodní sítě.

Na základě výsledků laboratorních rozborů zakázala SZPI prodej závadných potravin a jejich okamžité stažení z prodeje. Zároveň uložila firmám, které dovážejí, balí nebo distribuují sezamová semínka nebo směsi s jejich obsahem z Indie, povinnost provádět laboratorní testy na obsah ethylenoxidu před tím, než bude zboží uvedeno na trh.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio