Koňská farma Jitřenka v Plzni byla letos již třikrát pod vodou

23. červenec 2021 14:15, aktualizováno

Třikrát během dvou měsíců vyplavila řeka Úslava koňskou farmu Jitřenka v Plzni Koterově. Na podmáčené louky není možné koně pouštět. Navíc je nutné občas narychlo měnit plán dětských táborů, které na farmě Jitřenka během celého léta pořádají.

Dvakrát během deseti dnů zaplavila koňskou farmu Jitřenka voda z řeky Úslavy. Ta vyplavila celou spodní část farmy. Koně se museli odvést do horního výběhu, kde je nyní už sucho. „Museli jsme na pomoc zavolat hasiče, aby nám pomohli vyvalit balíky z řeky, protože jak byly nasáklé vodou, tak jsme s nimi nehnuli,“ popsala Jana Jarulímová.

Se záplavami na farmě počítají

Koně jsou v bezprostřední blízkosti řeky, a proto se s podobnými pohromami počítá. V těchto případech děti trénují v kryté jezdecké hale. „Tréninky probíhají víceméně normálně, pouze omezujeme vyjížďky a procházky,“ uvedla Tereza Vodáková.

Letos poprvé zaplavila řeka farmu již v polovině května. Tráva ve výbězích je nyní šedá a koně se na loukách nepasou, protože jsou podmáčené a mohlo by dojít k úrazu. Krmeni jsou zatím senem a čeká se, dokud louky nevyschnou. Pokud bude slunné počasí, mohli by se na pastvinách prohánět už za týden.

Kvůli povodním se ruší tábory na koňské farmě

Již dvakrát bylo kvůli povodním nutné probíhající tábory pro děti přerušit. Při velké vodě v polovině května byly organizátoři nuceni celý program zrušit, jelikož na farmu nebyl možný přístup. „Během první červencové potopy probíhal tábor pro děti s handicapem, kdy jsme dvakrát denně prováděli s dětmi hipoterapie. Voda však byla v takovém stavu, že by se klienti do tábora nedostali,“ připomněla Lucie Plimlová.

Pokud se Úslava nevylije z břehů, budou dětské tábory na koňské farmě Jitřenka pokračovat přes celé prázdniny. Kromě výcvikových jsou to i tábory farmářské a letos poprvé i jogínský.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio