Konečně to šplouchá, radují se vodáci z nového kanálu v Plzni

26. květen 2022 08:40, aktualizováno

Jen 20 metrů, ale i tak hodně zábavy nabízí nový vodní minikanál v Plzni Doudlevcích. Je to přitom vůbec poprvé, kdy mají plzeňští slalomáři možnost trénovat přímo ve městě.

Plzeňští slalomáři už nemusí za divokou vodou do Roudnice, ke Křivoklátu nebo do Českých Budějovic. Alespoň minikanál mají přímo ve městě. Nadšencům ze spolku Divoká voda Sulkov se ho podařilo vybudovat ve výpusti vodní elektrárny v Doudlevcích. Zatím bude v provozu v úterý a ve čtvrtek. A to do té doby, než se postaví v Sulkově u Plzně plnohodnotný areál. Ten by jednou mohli využívat profesionální i hobby sportovci, ale také složky integrovaného záchranného systému. 

„Je to skvělý zážitek,“ popsal jízdu v Doudlevcích Pavel Chejlava, který jezdí vodní slalom od svých 13 let. Do teď musel jezdit trénovat do Roudnice, Českých Budějovic nebo pražské Tróji. „Jezdili jsme také do Rakouska a různě po Evropě,“ řekl. Jízdu na novém kanálu si vyzkoušel také několikanásobný mistr republiky ve vodním slalomu Martin Panzer. „Navozili jsme si sem vlastní brány, je tady spoustu možností, jak trénovat. Třeba takzvaná šikmá roláda, přes tu se trénuje průjezd do protivody,“ vysvětlil.

V Sulkově by se mohlo sjíždět během tří let

„Je to změna, po dlouhé době kromě povodně v Plzni něco šplouchá, navíc dvě stě metrů od naší loděnice,“ pochvaloval si Aleš Poncar, trenér Lokomotivy. Těší se ale na tréninkový kanál na Sulkově. Podle Jakuba Heluse ze spolku Divoká voda Sulkov je ale otázka, kdy tahle vysněná atrakce bude hotová. „Za tři až šest let v případě, že budeme čekat na nový územní plán,“ myslí si. Kanál bude podle něj 350 metrů dlouhý, 12 metrů široký a asi metr hluboký. Průtok bude variabilní od 8 do 12 kubíků vody. Kanál vyjde na 90 milionů, z nichž velkou část pokryjí dotace.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio