Komisař přijímal úplatky od žáků autoškol. Hrozí mu až deset let za mřížemi

6. říjen 2022 15:05

Policie v Karlovarském kraji zadržela pět lidí v souvislosti s trestnou činností při získávání řidičského oprávnění. Čtyřiapadesátiletého muže obvinili z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Čtyři muže obvinili z podplácení. Dva z nich byli navíc obviněni z padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy.

V případě prokázání viny hrozí čtyřiapadesátiletému muži trest odnětí svobody až na deset let. Zbylé čtveřici obviněných hrozí až šest let vězení, uvedla policejní mluvčí Kateřina Pešková.

„Po několikaměsíční intenzivní operativní činnosti proběhla na začátku tohoto týdne na území Karlovarského kraje a zejména na Chebsku policejní realizace zaměřená na provozovatele autoškol a zkušební komisaře, při které bylo ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zadrženo pět osob ve věku od 41 do 56 let,“ říká Pešková.

Při následných prohlídkách kriminalisté zajistili více než 400 000 korun, techniku, jako například počítače nebo mobilní telefony, a také razítko lékaře, které zadržené osoby používaly k vystavování padělků lékařských zpráv.

Čtyřiapadesátiletý zkušební komisař čelí podezření, že nejméně v pěti desítkách případů přijal peníze za příslib, že zajistí žadatelům o řidičské oprávnění nebo jeho rozšíření u konkrétních autoškol bezproblémové a úspěšné vykonání zkoušky odborné způsobilosti, uvedla mluvčí.

Doplnila, že tak činil od února až do svého zadržení. Tři obvinění provozovatelé autoškol podle policie před konáním závěrečných zkoušek předávali zkušebnímu komisaři peníze, které obdrželi od žadatelů.

Vrchní komisař podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí všech pěti obviněných do vazby, který státní zástupce akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byl čtyřiapadesátiletý muž vzat do vazby. Zbylí obvinění budou stíháni na svobodě.  

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio