Kolem obce Růžová na Děčínsku se můžete toulat krajinou po třech propojených naučných stezkách

3. červen 2022

Když vás v Ústeckém kraji někdo pozve na POP stezku, nezve vás na žádný hudební výlet, ale na příjemný turistický výšlap kolem obce Růžová na Děčínsku. Propojili tam totiž tři stávající naučné stezky a vznikla zmíněná POP stezka, která je zkratkou stezek Pastevní, Ovocné a Petřínské.

Švýcarsko je prý ve světě možné najít na zhruba pěti stovkách míst. Jedno z nejkrásnějších přitom máme u nás – České Švýcarsko. Romantickým malířům z drážďanské akademie, rodákům ze Švýcarska, připadal zdejší kraj na pomezí Saska a Čech stejně krásný, jako jejich vlast. A tak se už v 18. století vžil název Saské a České Švýcarsko. Později se termín ujal obecně pro označení krajiny s hlubokými roklemi, skalními městy a romantickými zákoutími.

Turista by v Českém Švýcarsku neměl minout obec Růžová. Tam nedávno propojili tři naučné stezky a vznikl krásný okruh: Pastevní – Ovocná – Petřínská stezka. A co název slibuje, to vám výlet potvrdí.

Cestou uvidíte pastviny i ovoce, jsou tu vysázené například rybízy. A kvůli Petřínu nemusíte do Prahy. Stejnojmenný vrch se nachází i u Růžové. Ovšem nestojí na něm rozhledna, ale větrný mlýn holandského typu. Na Ovocné stezce se zase můžete posadit na krásně vyřezávanou dřevěnou lavici s minizvoničkou, ze které je krásný výhled po okolí.

Koník u Ovocné stezky

Pokud ale toužíte po větším rozhledu, nechte se stezkou dovést na Pastevní vrch k Růžence. Není to v pravém smyslu rozhledna, ale spíš moderní, do kraje zapadající vyhlídkový altán. Díky nápisům v kupoli ví návštěvník přesně, na který vrch v okolí se zrovna dívá.

Na německé straně můžete vidět například Grosser a Kleiner Zchirnstein, Papststein, Lilienstein, Kaiserkrone a další, na straně české pak Vlčí horu, Pravčickou bránu, Studenec, Vysoký Sněžník, Jedlovou a další vrchy. Ty mohou být inspirací pro některý z dalších výletů.

Rozhledna Růženka na Pastevním vrchu

A jedna praktická rada na závěr: s provozem i parkováním bývá v chráněných krajinných oblastech, natožpak v národních parcích problém. Tady to řeší dobré autobusové spojení, informace o něm vám poskytne brožurka Turistické jízdní řády 2022. Najdete ji třeba na webu Národního parku České Švýcarsko a v tištěné podobě pak v informačních centrech.

Spustit audio