Koláče zvané šumaváky od Hany Kohoutové mají pět druhů náplně a recept je starý 90 let

Šumaváky jsou jakousi západočeskou variantou valašských frgálů – možná ještě lepší. Jedná se koláč z heboučkého kynutého těsta ozdobeného pěticí druhů náplně. Jejich chuť vás dostane.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 63 g droždí (1,5 kostky)
  • 100 g másla
  • 50 g oleje
  • 50 g cukru
  • špetku soli
  • 100 ml mléka na kvásek

Postup

Nejdříve ohřejeme mléko na kvásek, přidáme 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí. Vše zamícháme a necháme v teple vzejít kvásek.

Mouky nasypeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, cukr, žloutky rozšlehané v 50 ml mléka, rozpuštěný tuk (olej a máslo – díky oleji koláč zůstane měkký i dva dny) a na závěr přilijeme vykynutý kvásek. Dle potřeby přidáme zbytek mléka, aby těsto bylo vláčné.

Bochánek těsta poprášíme hladkou moukou, přikryjeme a necháme kynout asi 1 hodinu. V mezičase si připravíme náplně.

Ingredience
  • Na tvarohovou náplň:
  • 1 kg tvarohu (z kostky, ne z vaničky)
  • 2 žloutky
  • 250 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ vanilkového pudinkového prášku
  • 1 panák rumu
  • 50 ml smetany ke šlehání

Tvarohová náplň

Do mísy dáme tvaroh v kostkách, přidáme cukr, žloutky, vanilkový cukr, pudinkový prášek a rum. Směs zamícháme a podle potřeby zředíme až 50 ml smetany ke šlehání. Náplň by měla mít konzistenci husté kaše.

Ingredience
  • Na makovou náplň:
  • 250 g mletého máku
  • 150 ml vařící vody
  •  
  • Další náplně:
  • Švestková povidla
  • Borůvková povidla
  • Hrušková povidla
  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka (půl plechovky)
  • 1 lžička skořicového cukru

Maková náplň

Mletý mák nasypeme do 150 ml vroucí vody a na plotně společně vaříme na mírném ohni asi 3 minuty. Pak přilijeme slazené kondenzované mléko a sváříme krátce do husté kaše. Na závěr náplň ochutíme skořicovým cukrem.

Ingredience
  • Na drobenku:
  • 200 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 50 g másla
  •  
  • Na potření:
  • 2 bílky

Drobenka

Do mísy dáme cukr, mouku a máslo. Rukama vše rozmělníme do sypké směsi. Ale nesmíme pracovat příliš dlouho.

Tvorba koláčů

Těsto po vykynutí vložíme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na šest dílů. Z každého vytvarujeme bochánek a zakulatíme ho, jako bychom balili obří buchty. Uzlíkem otočeným dospod ho položíme na vál, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 5 minut dokynout.

Potom bochánky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pomocí malého válečku vyválíme co největší slabé kruhy s vyšším okrajem. Na každém plechu bude jeden takový koláč.

Na každý koláč naneseme v celé ploše tvarohovou náplň a na ní lžící pokládáme kopečky zbývajících náplní dle výtvarného cítění – makovou a švestková, borůvková a hrušková povidla. Vytvoříme barevnou mozaiku.

Celý koláč pak posypeme drobenkou a okraje koláče potřeme rozšlehanými bílky. Pečeme 10–15 minut při 200 ˚C. Po vyndání z trouby můžeme koláče lehce pokapat smetanou ke šlehání.

Hana Kohoutová

Recept podědila po své babičce, která se narodila v roce 1896. Koláče velikosti plechu se od té doby pečou v rodině každý rok. Paní Kohoutová je ještě vylepšila o kombinaci másla a oleje, aby vydržely déle měkké.

Přivítala nás ve svém domě, provedla zahradou a pozvala na výbornou bílou šumavskou bramboračku s houbami. V domě při pečení vládla pohodová a příjemná atmosféra.

Hana Kohoutová