Kojatova tvrz v karlovarských lesích byla dominantou středověké osady Thiergarten

10. leden 2023

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do karlovarských lázeňských lesů a prozradil, kde je možné dodnes najít pozůstatky tvrze ze 14. století. 

V karlovarských lázeňských lesích, jen několik desítek metrů od kostela svatého Linharta, můžete poblíž cesty narazit na pozůstatky středověkého sídla známého jako Kojatova tvrz. Ta stávala na návrší nad dnes zaniklou osadou s názvem Obora.

„Ves Obora se poprvé v historických pramenech objevuje roku 1325 v souvislosti se středověkou osadou Thiergarten (Obora, Ortus ferarum), která byla pravděpodobně služební vsí v lovecké oboře, patřící ve středověku k hradu Lokti,“ uvedl archeolog Jiří Klsák.

Sídlo bylo archeologicky zkoumáno na přelomu čtyřicátých a padesátých let 20. století poloamatérskými výkopy, bohužel bez zachované dokumentace. „V roce 1989 tu byly Karlovarským muzeem dvěma sondami zjištěny zbytky kamenných destrukcí a středověká keramika, datovaná do období 14. až 16. století,“ říká Klsák.

V polovině 14. století se Obora s kostelem sv. Linharta stává majetkem nově vysazeného města Karlovy Vary. Zánik kostela souvisí pak s postupným opouštěním vsi a ztrátou významu celého místa na konci 15. století, kdy novým střediskem se postupně stává město v údolí, nadané četnými privilegii svého zakladatele císaře Karla IV.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.