Knihovna v Lokti představuje podmořský svět Dalibora Nesnídala

16. říjen 2019 11:00

Retrospektivní výstava karlovarského rytce skla, sochaře a malíře Dalibora Nesnídala přibližuje v loketské knihovně také autorův fantaskní podmořský svět. Návštěvníci se mohou procházet mezi mechanickými rybami, mořskými pannami a vraky lodí.

Tupilak

Práce v loketské knihovně představují průřez tvorbou Dalibora Nesnídala. Tedy přesněji průřez pracemi, které mu zůstaly. Mnozí znají především jeho skleněné rytiny a plastiky. V Lokti na první pohled nejdříve zaujmou mechanické ryby, pojmenované jako Mechanické objekty Ferdinanda Gramatiky.

„Příští rok by se mohly stát součástí připravovaného kabinetu kuriozit na zámku ve Štědré na Karlovarsku,“ prozradil autor. Lidé uvidí například mechanického mečouna s několika výměnnými hroty. Jeho tělo zdobí hodinový stroj. Ke každé rybě, jejíž tělo tvoří měděný plát, patří také technický výkres, další obrázek, popis a tabulka. Podobně do detailu jsou popsány i mořské panny a další podmořští živočichové.

Výstava se koná u příležitosti autorových 65 let. V loketské městské knihovně bude k vidění do 8. prosince. Vystaveny jsou zde také autorovy knižní vazby a drobné plastiky.  

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio