Klientům libereckého Domu seniorů Františkov pomáhají v horkých dnech ochlazovače vzduchu

11. červenec 2023 09:15

Tropické letní teploty, které překračují 30 stupňů Celsia, komplikují život zdravým lidem, natož pak seniorům. Personál libereckého Domu seniorů Františkov dbá nejen na to, aby senioři dodržovali pitný režim.

Vysoké teploty ohrožují zdraví především starších lidí. Proto v domovech seniorů dohlíží například na plnění pitného režimu i zajištění přijatelného prostředí.

V Domě seniorů Františkov v Liberci pořídili ochlazovače vzduchu

Dům seniorů Františkov v Liberci kvůli horku pořídil na chodby ochlazovače vzduchu. „Máme jich 12, na každém patře jeden, plus máme jeden speciálně na paliativním pokoji. Vzduch to nejen ochlazuje, ale i zvlhčuje,“ dodal ředitel domova Jan Gabriel. Každý z přístrojů podle něj stál kolem 3 tisíc korun.

Pracovníci Domu seniorů také pravidelně kontrolují dodržování pitného režimu. Podle vedoucí jednoho z úseků Ivy Tenzer Veselé tím starost o klienty zdaleka nekončí. „Snažíme se jim zvlhčovat prostředí, dáváme jim mokrá prostěradla přes postele u ležících klientů. U chodících klientů otevřeme okna i dveře, aby byl lehký průvan. A ochlazujeme i tím, že dostanou nanuka,“ popsala.

V Domě seniorů Františkov natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si rozhovor.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související