Klatovské muzeum má ve svých sbírkách proslulou českou stavebnici

21. únor 2021
Poklady minulosti

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech vystavuje řadu dětských hraček a také jednu výjimečnou stavebnici, která slavila úspěchy i na mezinárodním poli. Jedná se o stavebnici Variant, která provází už tři generace malých i velkých stavitelů.

Ve sbírkovém fondu v kolekci hraček muzea v Klatovech se nachází nejen srovnávací hračky z evropských, asijských a severoamerických zemí, ale především regionální produkce a hračky přímo klatovské.

Stavebnice je nyní složena do podoby jeřábu

Objemem největší a v odborné veřejnosti nejznámější je kolekce historických hraček skašovských. Novější stavebnice Variant je klatovská,“ poznamenala etnografka Vlastivědného muzea Ivana Sieberová. Sada dřevěných hranolků o stranách dva na dva centimetry se skosenými hranami a otvory ve dvou velikostech se pomocí dřívek spojuje do různých předmětů jako jsou vozítka, jeřáb nebo koník.

Nápad na vytvoření stavebnice vznikl v roce 1972, kdy nastoupil do výrobního družstva TVAR Klatovy jako designer hraček absolvent UMPRUM v Praze Václav Havlíček, který byl žákem největšího hračkářského odborníka tehdejšího Československa profesora Viktora Fixla.

Stavebnice získala spoustu ocenění

Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech

Stavebnice Variant byla Havlíčkovou absolventskou prací. „Záhy si našla cestu nejen k českým dětem, ale vyvážela se i do světa, především do západní Evropy a do zámoří,“ sdělila Ivana Sieberová. V roce 1977 byla tato stavebnice vyhodnocena jako dokonalý družstevní výrobek a o rok později byla přihlášená do mezinárodní soutěže a oceněna.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio