Klání instalatérů a elektrikářů hostila Sušice už podvanácté

13. květen 2022 20:00, aktualizováno

Instalatérští a elektrikářští učni z celé republiky se sjeli do Sušice. Bojovali tady ve dvou soutěžích, ve kterých prokazovali praktické i teoretické dovednosti.

Soutěž učňů v oboru instalatér a elektrikář

Hradec Králové, Kolín nebo Pardubice. A také třeba Žilina nebo Topolčany. I z těchto míst přijeli do Sušice učni oborů instalatér a elektrikář, aby se tam utkali v tradiční soutěži. Ta se koná už po dvanácté, v posledních dvou letech ale měla kvůli pandemii koronaviru přestávku. Na zájmu se to ale neprojevilo a soutěžící se vrátili, v areálu školy se utkalo 26 týmů.

Učni si doplňují praxi i ve firmách

Hala ve Střední odborné škole Sušice se proměnila na soutěžní prostor, kde byly umístěny speciální panely. „Na těch jednotliví účastníci soutěže montovali elektrické a instalatérské zařízení, celá soustava se nakonec napojila na elektrický proud a vodu a vyzkoušelo se, jestli je plně funkční,“ vysvětlil zástupce ředitele Jaroslav Pavelec.

Soutěž učňů v oboru instalatér a elektrikář

„Zatím montujeme lišty, ale záživnější bude, až tam toho bude víc, bude se dělat rozvaděč, jističe, světla,“ vyjmenoval Tomáš. Učí se ve třetím ročníku v oboru elektrikář. „Chodím na praxe mimo školu k elektrikáři, takže tohle děláme často,“ prozradil. V týmu je s instalatérem Václavem, i on si doplňuje praxi mimo školu v soukromé firmě.

Žáci soutěžili ve dvou, v týmu byl vždy jeden instalatér a jeden elektrikář. „Nejdříve soutěží dvojice z jedné školy a v soutěži o křišťálovou kouli se pak náhodně vylosují dvojice. Vyzkouší si společnou práci, dostanou plán a je na nich, jakou strategii zvolí,“ uvedl zástupce. Soutěž byla dvoudenní.

Zájem o řemesla stoupá

V minulých letech se soutěž konala v Sušici na náměstí, teď je v hale školy, která je během akce veřejně přístupná, slouží totiž jako také propagace řemesel. „Jsou tady soutěžící z 22 škol z celé republiky a ze Slovenska,“ uvedla zástupkyně ředitele pro praktickou výuku Miroslava Hosnedlová. „V současné době máme na škole asi 35 instalatérů a 20 elektrikářů, zájem o tyto obory v posledních letech naštěstí narůstá,“ dodala.

Obor instalatér se kromě Sušice učí také na stavebním učilišti v Plzni, kde ho studuje přes 90 žáků, obor elektrikář se kromě těchto dvou škol učí ještě v Tachově a na elektrotechnickém učilišti v Plzni. V celém kraji ho aktuálně studuje 315 učňů.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio