Kino v Perninku odkrývá své poklady. Při jeho rekonstrukci našli ochotníci vzácné předměty

12. listopad 2019 15:10

Kino v Perninku v Krušných horách funguje nepřetržitě 95 let. Za tu dobu se dočkalo jediné rozsáhlé přestavby, a to v 80. letech minulého století. Letos se obec rozhodla pro první etapu rekonstrukce kina.

Kino v Perninku

„V letošním roce jsme opravili elektroinstalaci a právě při výměně elektrických rozvodů, jsme přišli na to, že se nám tam objevili broučci, které jsme museli nějakým způsobem zlikvidovat,“ řekla starostka Jitka Tůmová. Půdní prostory, kde hmyz objevili, byly ale neudržované a téměř nepřístupné. Před deratizací tak bylo nutné je vyklidit.

Do vyklízení se zapojili členové místního ochotnického souboru Kopec. Při úklidu objevili cenné poklady z historie krušnohorské obce. „Kromě spousty nepořádku a sutin, jsme našli poklady v podobě listinných materiálů,“ řekl jeden z ochotníků Ladislav Vetešník.

Úřední dopis z roku 1899 nebo vstupenky z 50. let

Mezi nejstarší nálezy patří úřední dopis z okresního hejtmanství v Jáchymově pro perninský úřad starosty. Jde o upomínku nezaplaceného platebního výměru, ve které je napsáno: „Požadujeme přiložený platební příkaz dát Josefu Schneppovi, vyžaduje okamžitou akci, aby byl mimo následky.“ Finanční pohledávka je z 26. června roku 1899. Mezi dalšími nálezy se objevují například potravinové lístky z roku 1917 nebo vstupenky do kina z 50. let minulého století.

„Našli jsme tam také nádobí, což se může vztahovat k okolním vesnicím, například v Horní Blatné, kde se do teď vyrábí plechové nádobí. Našli jsme různé cedníky, příbory a tak dále. Dokonce jsme našli oděvy. V kalhotách byl výplatní lístek, mzda důchodu to byla myslím. Bylo to zhruba 25 tehdejších korun,“ dodal Vetešník.

Obec chce vzácnosti představit veřejnosti

Pernink nemá žádné muzeum, kde by mohli ochotníci tyto materiály vystavit. I přesto by je mohli lidé v budoucnu obdivovat přímo v budově kina. „Chtěli bychom nálezy využít a vystavit ke stému výročí kina. Bylo totiž založené v červnu v roce 1924, takže zbývají už jen bezmála čtyři roky,“ vysvětlil další člen ochotnického souboru Martin Liška.

Za opravy zatím radnice zaplatila zhruba čtvrt milionu korun. Kromě vyklízení půdy, výměny elektroinstalace a deratizace obec ve spolupráci s ochotníky pokračuje v dalších úpravách interiéru. Chce zrekonstruovat například sedadla z 80. let. „Pro zajímavost byly dovezené z Imperiálu, kde už sloužily několik let. V Perninku pak byly ještě dalších 30 let,“ doplnil Liška.

Po dokončení deratizace půdních prostor plánuje obec v příštím roce zateplení střechy objektu. Rekonstrukce by pak měla pokračovat opravou zázemí pro divadelníky.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio