Khamoro 2022: Již po 24. se v Praze sejdou uznávaní romští umělci

28. květen 2022

Světový romský festival Khamoro prezentuje romskou kulturu a představuje ji jako součást české i světové kulturní scény. Ani letos nebude chybět současná či tradiční romská hudba, gypsy jazz nebo divadelní představení.

Letošní 24. ročník Khamora odstartuje 29. května v Gauči na Výstavišti koncertem dvou kapel - Connection a Imperio. Connection je funková kapela, která měla dlouhou pauzu a teď se opět dali dohromady. Erika Fečová, Milan Kroka, Pepa Fečo - všechno známá jména. Imperio Romové určitě také znají. To je přerovská parta, která se představila i v různých televizních soutěžích a míchají soul, funky s latino. Všechno, co máme rádi, takže to bude skvělá Khamoro party,” prozrazuje Vojtěch lavička detaily letošního ročníku světového romského festivalu Khamoro.

“Čekají nás tradiční části festivalu - dvojice jazzových koncertů v Jazz Docku, dále dvojice tradičních koncertu. Určitě bych vypíchl představení v D21, autorské představení a monodrama Pavlíny Matiové. To bude určitě zajímavé. Stejně tak v Rokycanech vzniklo romské amatérské divadlo, které bude mít na Khamoru svou premiéru. Nesmíme samozřejmě zapomenout na vystoupení Teatr Romans z Ukrajiny na galakoncertu. To jsou Romové, kteří museli utéct před válkou do Polska. Na to se těším a vážíme si toho, že přijedou.”

V rámci programu proběhnou také dva koncerty tradiční romské hudby. Představí se například Bako Jovanović ze Srbska, francouzští Arbat nebo tuzemská Júlia Kozáková s kapelou Manuša.

“Rád bych ještě upozornil na španělský Flamenco Ballet Lucia Guarnido, nebo na rusko-francouzskou sestavu Arbat. Naše kraje budou reprezentovat Le Čhavendar a ze Slovenska dorazí Júlia Kozáková. To je zpěvačka, která není Romkou, ale zpívá romský repertoár a zpívá úžasně. Ta vystoupí s cimbálovou kapelou Manuša.”

Jednou z mnoha akcí bude i pocta Olze Fečové, která za svou celoživotní nezištnou pomoc dětem a početné kulturní i pedagogické aktivity byla navržena na státní vyznamenání.

“Speciální akcí, která nebude pro veřejnost, ale pouze na pozvánky, bude pocta Olze Fečové. Pocta velké romské osobnosti, která ovlivnila kulturní život snad všech Romů v České republice. Součástí festivalu bude i filmová projekce filmového dokumentu Jak jsem se stala partyzánskou od Very Lackové.” 

Chybět nebude ani dětský den či tradiční defilé všech účinkujících:

“K závěrečnému defilé se vždycky nabalí až 3000 lidí, takže to skutečně bude obrovský průvod procházející městem. Chybět nebude ani dětský den, opět v parku Portheimka.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio